Підтримати нас

Повітряна втеча. Понад 500 громадян Афганістану втекли в Узбекистан на військових вертольотах та літаках

Автор статті
13 вересня 2021 13:30
806
Поширити:

Після того, як в Афганістані майже безмежну владу отримали бойовики терористичної організації "Талібан", чимало громадян цієї країни, які не підтримують талібів, кинулися до кордонів держави, щоб її залишити. І поки тисячі афганців нудяться в міжнародному аеропорту Кабула та інших аеропортах, чекаючи своєї черги на евакуацію, інші громадяни обирають для цього швидші та ефективніші способи.

Так, як повідомляє агентство WSJ, стало відомо, що основна частина пілотів Військово-повітряних сил Афганістану втекла до сусіднього Узбекистану, скориставшись ввіреною їм бойовою літальною технікою.

Загалом вдалося втекти 585 громадянам - самим пілотам і членам їх сімей. Льотчики використовували американські вертольоти Black Hawk, літаки спостереження PC-12 и російські вертольоти Мі-17.

У цілому країну покинуло 46 одиниць військової авіації.

Представники угруповання "Талібан" зажадали від узбецької сторони негайного повернення пілотів і всього технічного обладнання на територію Афганістану. Однак у справу втрутилися США: в Америці вважають, що "неблагонадійних" льотчиків після прибуття на батьківщину просто можуть стратити. Тому обговорюються шляхи розміщення їх та їхніх сімей на місця постійного проживання в інших країнах.

Передбачається, зокрема, що у співпраці з узбецькою владою афганців, які втекли, доставлять спочатку в столицю Катару Доху, на військовий аеродром США, а потім буде вирішуватися питання про їх подальше тимчасове розміщення.

Невідомо, чи надаватимуть цим людям притулок безпосередньо в Сполучених Штатах.

На сьогодні, втім, доля афганських пілотів і членів їх сімей, які опинилися в Узбекистані, залишається також невідомою.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ