Підтримати нас

Палаюча стерня, сімейні чвари та дитяча фантазія

Автор статті
08 жовтня 2019 11:00
1,197
Поширити:

Васильківська об’єднана територіальна громада (Дніпропетровської області)  має аж три поліцейські офіцери громади. Це Євген Накрапас, Віталій Поморцев та Сергій Лобода. Вони урочисто приступили до виконання своїх обов’язків три місяці тому, 5 червня.

Ми зателефонували до Віталія Поморцева й запитали, чому на їх території стільки офіцерів громади (адже в інших ОТГ працює по одному-два) та з чим їм доводиться стикатися.

Віталій Поморцев пояснив, що громада дуже велика і за площею, і за кількістю населення, - більше 20 тисяч мешканців. Щоб якісно виконувати роботу на такій території, одного - замало. За встановленими нормами, один офіцер громади має обслуговувати 5 - 7 тис. населення, тобто, як у них.

Всі три офіцери громади добре знають територію та її мешканців, бо виросли та працювали дільничними у цьому районі. Але - додалися нові повноваження та обов’язки, до яких ще треба звикнути. Наприклад, як каже Віталій Поморцев, він і не підозрював, що діти такі фантазери:

- У мене доволі значний попередній досвід: працював в ДАІ, тому виконувати повноваження патрульної поліції стосовно безпеки на дорогах не важко: працював в ізоляторі тимчасового утримання - вмію спілкуватися зі злочинцями; останні п’ять років був дільничним, тобто теж маю такий досвід. Але з дітьми ніколи раніше не спілкувався. І з ними працювати наразі - найскладніше. Наприклад, питаю, чи бачили хто шкоду зробив, чи куди та чи інша людина пішла. А діти як почнуть розказувати! Я спочатку вірив усьому. І лише згодом почав розуміти, що більшість тих свідчень - фантазії.

Віталій Поморцев, Євген Накрапас та Сергій Лобода  в однаковому статусі,  серед них немає ні старшого, ні підлеглого, вони - рівнозначні колеги. Щоб працювати злагоджено, домовилися між собою, що Віталій Поморцев контролює центр громади (також це центр району, де проживає понад 11 тис. населення), а Євген Накрапас та Сергій Лобода - села. Однак офіцери між собою постійно на зв’язку й допомагають, підстраховують один одного. Зокрема, наразі Віталій Поморцев перебуває у відпустці, тож його функції виконують колеги. А ще разом виїжджають на сімейні чвари, тому що одному - небезпечно.

Взагалі, найболючіша проблема в громаді, - це  домашнє насильство. А ще - випалення стерні. За словами офіцера громади, фермери нехтують агротехнікою і підпалюють стерню. Спіймати та довести їх провину - надзвичайно важко. Бо свідків у полі знайти майже неможливо, а фермери завжди можуть послатися на те, що це хтось  проїжджав та кинув недопалок, тож пожежа й розгорілася. Тому офіцери їздять по сільських господарствах й розповідають про екологічну шкоду, про звірів, які гинуть у полум’ї, про пожежі в населених пунктах. До профілактики залучають також мисливців, адже вони зацікавлені у збереженні угідь. До речі, громадське формування місцевих мисливців - доволі потужне об’єднання, завдяки їм на території громади майже немає браконьєрів.

А найчастіше Віталій Поморцев співпрацює з інспектором громади з питань цивільного захисту (відділ ради з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами) Максимом Батурою:

- Викликів багато, тож, як кажуть, доводиться працювати 24/7, тобто, увесь тиждень - цілодобово. Буває,  надходить небезпечний виклик, а колеги - теж зайняті. Тоді телефоную Максиму Ігоровичу, і він завжди  у будь який час приїжджає на допомогу. Приїздить швидше, нніж група швидкого реагування, - каже Віталій Поморцев.

Довідкове: До складу Васильківської об’єднаної територіальної громади Васильківського району Дніпропетровської області ї увійшли: селище Васильківка, с. Богданівка, с. Великоолександрівка, с . Воскресенівка, с. Нововоскресенівка, с. Первомайське, с. Преображеновка, с. Колоно-Миколаївка, с. Катеринівка, с. Бабакове, с. Нововасильківка, с. Манвелівка, с. Іванівка, с. Зоря, с. Ульянівка, с. Правда, с. Петриківка.

Загальна площа ОТГ - 880.87 кв. км.

P.S. Публікація підготовлена в рамках проекту «Безпека в громадах» за фінансової підтримки Freedom House. Проект реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров'я».  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ