Підтримати нас

Нове обличчя старого музею

Автор статті
21 жовтня 2021 12:30
1,108
Поширити:

Білозерський музей імені Дмитра Багалія отримав свою власну емблему та маскот.

Нову символіку розробив член Українського національного комітету Ікомос (міжнародної ради з питань пам’яток) Сергій Дяченко. На емблемі зображено слона з попоною на спині, а на попоні - королівську корону. Голова слона своїми обрисами нагадує букву "Б", а його тіло та лапи стилізовані під букву "М". Це головні букви словосполучення "Білозерський музей". Ідея зробити маскотом слона народилася сама собою, оскільки ця тварина зображена на гербі Білозерки. Автором гербу смт Білозерка став  краєзнавець Сергій Дяченко у 2003 році.

Але як же пов’язані слони з Білозеркою? Слон на емблемі – африканський, він символізує рід, нащадком якого є засновник Білозерки Іван Абрамович Ганнібал. Його батько Абрам (Ібрагім) Ганнібал народився в Африці, у місті Логон (зараз це Камерун). Абрам був сином африканського князя – звідси й зображення корони на попоні. Таким чином кожен, хто відвідає Білозерський музей або отримає його сувенірну продукцію, дізнається про цікаву, непересічну історію заснування селища Білозерка. Емблему будуть зображувати на сувенірній продукції музею.

  Герб Генібалів та герб Білозерки

Створення емблеми та маскота стало можливим завдяки реалізації проєкту "Конкурентноспроможна громада – конкурентноспроможний музей". За словами консультанта з музейної справи та автора нової символіки Сергія Дяченка, це один із кроків по оживленню музея, і цей крок далеко не останній.  

У рамках проєкту планується розширення вже діючої експозиції, присвяченої сліпоглухій вченій Ользі Скороходовій, поява нової рубрики "експонат місяця", розробка ще трьох експозицій, та власне перейменування музею. Сергій Дяченко говорить, що історик Дмитро Багалій, на честь якого було названо Білозерський музей, дійсно постать визначна для української історіографії, але все ж таки з Білозеркою його напряму ніщо не пов’язує. Тому і виникла ідея перейменувати музей на честь людини,  доля якої весь час перетиналася з Білозеркою. Фахівець розповідає:

Команда проєкту планує запропонувати громаді дати нове ім’я цьому закладу культури. Після перейменування він буде називатися Білозерський музей імені Георгія Скадовського. Георгій Скадовський - відомий археолог та мікробіолог, який жив та проводив історичні дослідження (розкопки курганів) у Білозерці. На своїй маленькій батьківщині він заснував мікробіологічну лабораторію, активно займався благодійністю та підтримув місцевих нужденних. Раніше навіть селище Білозерка називалося Скадовка, на честь цієї дворянської родини, - пояснив Сергій Дяченко.  

На фото: Сергій Дяченко

Проєкт «Конкурентоспроможна громада — конкурентоспроможний музей!» реалізується в межах партнерської програми «Культура.Туризм.Регіони» Українського культурного фонду, Державного агентства розвитку туризму.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ