Підтримати нас

Мейерхольд “під лінзою”: “Лютий/Лютий” обживає новий простір

Автор статті
03 лютого 2022 15:00
1,236
Поширити:

У Херсоні стартував XIV Локальний театральний фестиваль "Лютий/Лютий". Не змінюючи традиції, члени Херсонського центру імені Всеволода Мейєрхольда та їхні соратники зранку 2 лютого відвідали своєрідне “сакральне” місце – кут вулиць Воронцовської та Театральної, де на стіні “Будинку Скарлатто” висить меморіальна табличка на згадку про режисера.

Цього разу згадували про Мейєрхольда дуже предметно: керівник Центру та незмінний куратор фестивалю Андрій Май презентував книгу “Онучка Мейєрхольда”, присвячену діяльності Марії Олексіївни Валентей. Валентей впродовж багатьох років боролася за реабілітацію діда, розстріляного в російській Бутирці в 1940 році. Лише у 1955 році, через 10 років після невтомних зусиль Марії Олексіївни, процес реабілітації був “запущений”. Для чого, до речі, внучці на настійну вимогу слідчого необхідно було зібрати цілу “колекцію” позитивних відгуків про її діда від різних знайомих і далеких родичів.

Продовжився перший день фестивалю в артпросторі “Linza”, розміщеному в Херсонському міському планетарії. Цей затишний зал зі сценою, з "космічними декораціями", якнайкраще пасує для всіляких перформансів, у тому числі - для читання драматургічних текстів. 

Програму відкрила презентація драматургічної збірки “8”, яку надрукували в Херсоні й тексти якої з'явилися на світ завдяки драматургічній лабораторії в Мистецькому центрі “Youkh” у селі Олександрівка Білозерського району.

Увечері 2 лютого зі сцени вперше прозвучав текст Євгена Марковського “Качконіс”. П'єса присвячена конфлікту між науковим, матеріалістичним світоглядом та консервативною ідеологією, якщо не сказати – мракобіссям.

Другий текст вечора - уже відома херсонському глядачеві п'єса Ігоря Носовського "Живуть же люди", в якій група фахівців клінінгової компанії змушена прибирати квартиру, де сталося моторошне масове вбивство.

Як завжди на “Лютому”, після обох читань відбулася жвава дискусія, у якій могли взяти участь усі охочі.

Другий день фестивалю – 9 лютого, у день народження Всеволода Мейєрхольда. Об 11:00 "мейєрхольдівці" знову відвідають "стіну пам'яті", де прочитають уривки з "Трьох сестер" Чехова і вип'ють на згадку про режисера келих рислінгу. Увечері того ж дня всіх глядачів знову прийматиме артпростір “Linza”, де відбудеться моновистава за мотивами прозових творів Антона Чехова.

Фото з соцмереж

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ