Підтримати нас

Херсонські вчителі ознайомились з творчістю Давида Бурлюка на Херсонщині

Автор статті
14 травня 2019 09:13
691
Поширити:

Представник світового авангарду, футурист, поет та художник, що втілював свої ідеї саме у нашому регіоні. 

У Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.А.Лавреньова відбувся круглий стіл на тему: «Представники світового авангарду на Херсонщині», учасниками якого стали слухачі курсів підвищення кваліфікації з мистецтвознавчих дисциплін Херсонської академії неперервної освіти.

Найбільш яскравою, потужною та харизматичною постаттю серед представників українського авангарду був Давид Бурлюк – поет, художник, організатор виставок та лекцій з футуризму, чия багатогранна діяльність тісно пов’язана з нашим краєм.

Однак, вчителі, які викладають в школах предмети «Художня культура» та «Мистецтва», зауважили складність доступної подачі дітям матеріалу про мистецтво авангарду взагалі і творчість Давида Бурлюка, зокрема, через проблеми з пошуком необхідної інформації.

Зважаючи на це, фахівці бібліотеки підготували для слухачів курсів цікаве та корисне спілкування з сучасними дослідниками творчості митця. Зокрема, науковець Володимир Ідаятов розповів про тернистий шлях, який йому довелось пройти, щоб домогтися надрукувати вперше в Україні «Морскую повесть» Бурлюка. Підтримав розмову в форматі онлайн і Олександр Вертіль – український письменник, перекладач, голова Сумської організації НСПУ. Він поділився своїми спогадами про перше знайомство з віршами Бурлюка, що переросло у захоплення, результатом якого стали дві збірки перекладів: поезії Давида Бурлюка «Світило Бурлюка зійшло…» (2009 р.) та «Поети брати Бурлюки. Тонкофінгерпринт» (2014 р.) – 140 віршів Давида та Миколи Бурлюків. Високий рівень перекладацької майстерності пана Олександра став запорукою отримання ним премій: літературної премії ім. В.Мисика – за першу збірку і Всеукраїнської літературної премії ім. М.Кирієнка-Волошина та Міжнародної літературно-мистецької премії ім. П.Куліша – за другу.

Масштабність і унікальність Давида Бурлюка як різнопланового та багатогранного майстра підтвердила у своєму виступі й  заступник директора Херсонського обласного художнього музею ім. О. Шовкуненка Влада Дяченко. Вона зробила короткий огляд основних етапів творчого шляху митця в Україні, Росії, Японії та Америці, зупинилась на його знакових картинах, техніці і стилях їх написання. Адже як художник він створив більше 15000 робіт і мав славу не тільки «батька українського та російського футуризму», а й універсального художника. Визнанням його заслуг стало присвоєння почесного звання American Academy of Arts and Letters (посмертно).

А Заслужений діяч мистецтв, член Національних Спілок письменників та журналістів України, поет Валерій Кулик зачитав свої вірші, присвячені Давиду Бурлюку.

Наостанок заступник директора бібліотеки Тетяна Ігнатова представила підготовлений фахівцями книгозбірні рекомендаційний бібліографічний покажчик «Представники світового авангарду на Херсонщині», який стане в нагоді всім, хто цікавиться культурою рідного краю, бажає дізнатися більше про «херсонський слід» в історії авангардного мистецтва. Завідувач відділу мистецтв Юлія Калмикова познайомила присутніх з новими виданнями, присвяченими українському авангарду та творчості Давида Бурлюка.

Всі учасники заходу по його завершенню отримали покажчики в дарунок,  сфотографувались на згадку про обговорення актуальної і непростої теми та вирішили кожен на своєму місці намагатись донести до підростаючого покоління пам’ять і любов до всього рідного, що нас оточує і зберегти його для майбутніх поколінь.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ