Підтримати нас

Чи дійсно імунітет від COVID-19 у тих, хто перехворів, сильніший, ніж у вакцинованих

Автор статті
16 листопада 2021 19:41
1,502
Поширити:

У соціальних мережах та ЗМІ поширюється твердження, що ті, хто хворів на COVID-19, мають сильніший імунітет, ніж від вакцини.

Це твердження підкріплюють дослідженням вчених з Ізраїлю, що простежили за  тисячами людей, які  щепилися від COVID-19, або не зробили цього, оскільки раніше вже перехворіли.

Прослідкувавши за лінками джерел, на які спираються сайти у свої передрукованих текстах, можна рано чи пізно опинитися на російських ресурсах з неробочими лінками чи матеріалами без першоджерела.

Насправді це дослідження існує і його препринт (попередня публікація матеріалів до виходу в світ видання) розміщений на сайті medrxiv.org. Але воно ще не завершене, не перевірене і не рецензоване. Тобто, у ньому повідомляється про нові медичні дослідження, які ще не оцінені й тому не повинні використовуватися на практиці та на момент публікації висновки можуть змінитися.

Якщо людина перехворіла на COVID-19 в безсимптомній, легкій чи важкій формі, то її організм вже познайомився з коронавірусом SARS-CoV-2 та виробив до нього імунітет. Це є набутим природним імунітетом.

Набутий імунітет дійсно деякий час захищає від повторного зараження. Та дію такого “захисту” неможливо спрогнозувати, бо у кожного різний імунітет. Точних даних про те, скільки триває імунітет після перенесеного СOVID-19, поки що немає. Після того, як людина перехворіла на коронавірус, немає гарантії, що вона не захворіє знову. Так само важкість повторного захворювання не залежить від того, якою хвороба була попередньо.

У Міністерстві охорони здоров’я України стверджують, що імунітет, який розвивається після вакцинації, надає надійніший захист від коронавірусу. Вакциновані люди рідше хворіють на COVID-19. А якщо таке трапляється, то вони переносять хворобу легше, або з меншою кількістю ускладнень. Це відбувається тому, що вакцини краще ніж природний імунітет стимулюють утворення антитіл та Т-клітин, які знешкоджують вірус. 

Після перенесеної хвороби вакцинація може бути відкладена на період до 6 місяців, протягом яких рідко повідомляється про повторні випадки COVID-19. Але у МОЗ додають, що вакцинуватися можна раніше - вже на 28-й день від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР.

Які види COVID-сертифікатів діють в Україні - читайте за посиланням: https://cutt.ly/VTbIpjU 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ