Підтримати нас

Херсонська художниця створила цикл робіт про війну та збирає гроші на потреби ЗСУ

Vgoru
17 квітня 2022 14:40
1,791
Поширити:

Херсонка Богдана Баришева до війни РФ в Україні була відома в місті своїми картинами на стінах та у під'їздах. Художниця створює цикл картин, а виручені за них гроші віддасть на потреби ЗСУ.

Більше про проєкт та творчі плани Богдана Баришева розповіла кореспондентам Суспільного.

З початком воєнних дій Богдана виїхала з Херсона, але вирішила допомагати місту та зробити свій внесок у перемогу.

"З початком війни я була змушена виїхати з Херсона. Дуже переживала, особливо перші дні, місця собі не знаходила, бо там лишились всі мої рідні. Серце крається, але я зрозуміла в якусь мить, що так можу зробити для перемоги набагато більше", - розказує Богдана.

Художниця почала волонтерити та допомагати тим, хто лишився в Херсоні.

"Коли я виїжджала з міста, раптово помітила, що мольберти і інше, що потрібно для малювання не взяла, але взяла фарби", - говорить дівчина.

 

 

Перебуваючи на Західній Україні, художниця спочатку працювала на кухні. Згодом показала іншим дівчатам, що малює.

"Мені з усього села стягнули старі полотняні простирадла. Я їх використовувала замість холстів. Мольберту в мене не було, я взяла дверцята від шафи, натягнула на них простирадло і почала малювати", - каже Вікторія.

Перші декілька робіт художниця подарувала дівчатам, які стали для неї близькими.

"А потім була Буча... Для мене це було дуже важко, невимовно, я пережила дуже важкий момент, ніяк не могла усвідомити таку нелюдську жорстокість окупантів. Я вирішила, що треба щось робити. Потім спілкувалась зі знайомими, їхні хлопці захищають Херсон", розповідає майстриня.

 

 

За словами Вікторії, вона почала думати, що б таке намалювати, щоб підбадьорити українських захисників. А ще, щоб людина, яка придбає картину, точно її повісила в себе.

"Прийшла ідея малювати наших українських дівчат. Так зародився цикл. Дівчата для мене символізують кілька стадій війни: перша картинка має назву "Незламна", тому що Україні давали 72 години, ніхто не вірив, що наша країна виявиться такою сміливою і сильною", - розказує художниця.

 

 

Наступна робота має назву "Відчай" - про Бучу та події, що відбулися під Київом, а третя -"Біль" про змучених людей, які переживають багато страждань та збірних образ українок.

Головна мета художниці - придбати за вилучені з продажу картин кошти квадрокоптер для українських військових та на інші потреби ЗСУ.

"З цього циклу народився ще один творчий проєкт та колаборація. Одна дівчина з цих картин зробить ескізи та схеми для вишивки. Для українських дівчат вони будуть безкоштовні. Якщо люди захочуть віддячити, то зможуть відправити благодійний внесок на потреби нашій армії", - розказує Богдана.

Херсонка вірить і мріє про те, що дуже скоро повернеться до рідного звільненого міста, як буде допомагати його відновлювати, адже не уявляє свого життя де-інде. У планах Богдани Баришевої також цикл картин, які намалює після перемоги України.

 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів