Підтримати нас

Ексголові СБУ оголосили про підозру в катуванні жителів Херсонщини

Vgoru
Автор статті
07 лютого 2023 10:14
1,094
Поширити:

Колишньому голові СБУ олександру якименку повідомили про підозру в державній зраді та жорстокому поводженні з жителями окупованої Херсонщини. Підозри також оголосили ще восьми його спільникам: олександру супруненко, олексію селіванову, олександру улізько, сергію сачуку, артему коломойцю, михайлу гребенюку, денису насипанному та дмитру леонову.

Відповідні документи опубліковані на сайті Генпрокурора України. 

Підозри також оголосили ще восьми його спільникам. У справі, окрім якименка, проходять олександр супруненко, олексій селіванов, олександр улізько, сергій сачук, артем коломоєць, михайло гребенюк, денис насипанний та дмитро леонов.

Усіх їх колишній керівник СБУ олександр якименко, який із 2014 року переховувався у рф від відповідальності за державну зраду, залучив до створеної росією «государственной службы безопасности в Херсонской области»

За інформацією слідства, у квітні-травні 2022 року на окупованій частині Херсонської області росіяни створили так звану “державну службу безпеки”, яку очолив якименко. Вона базувалася в обласному центрі на вулиці Пилипа Орлика, 15. До цієї незаконної структури входило до 70 осіб. Вони брали участь у захопленні будівлі облдержадміністрації, господарського суду та ресторану «Palazzo».

Поліцаї проводили обшуки та затримання проукраїнських активістів та противників окупаційної влади. Окупанти видавали полонених за якихось диверсантів та військових. Здійснювали проти них репресії та катування. Підлеглі якименка також збагачувалися коштом так званих «викупів», які отримували за визволення незаконно утримуваних громадян.

Лише за період із червня по листопад 2022 року вони викрали понад 30 місцевих жителів. 

“З відома командира якименка, в кайданках і під примусом або погрозою вбивства, людей поміщали до камер катівні в підвальному приміщенні офісної будівлі на вулиці Пилипа Орлика, 15. В’язнів тримали у виснажливих умовах протягом різного проміжку часу — від однієї доби до трьох місяців. Людям не давали їжу, воду, били кийками, катували електричним струмом”, – зазначають на сайті “Судовий репортер”.

Одним із найбільш відомих поплічників ексочільника СБУ, колаборанта якименка є олексій селіванов. Він із 2014 року воював на Донбасі на боці рф, потім працював «оперуповноваженим міліції «лнр», а у 2022 році працював у Запорізькій області як «військкор» і співробітник окупаційної «міліції».

олексій селіванов, олександр улізько та інші співробітники окупаційної спецслужби били заручників, душили їх, імітували розстріли, морили голодом і відмовляли їм у наданні медичної допомоги.

Колаборанту олександру якименко та його спільникам загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна. 

Нагадаємо, що він керував СБУ у 2013-2014 роках. До цього був очільником Управління СБУ в Донецькій області та в Севастополі. 19 лютого 2014 року якименко оголосив так звану “антитерористичну операцію”, яка передбачала застосування зброї проти активістів у центрі Києва. Потім він втік з України, його оголосили в розшук.  

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ