Підтримати нас

Досьє зрадників: ватник-хамелеон сергій черевко

Vgoru
Автор статті
23 жовтня 2022 12:01
12,697
Поширити:

Колишній гуманітарний заступник міського голови сергій черевко має в Херсоні репутацію ідейного «ватника» та ідеолога херсонського осередку опоблоку. До виконкому він прийшов працювати ще за сальдівських часів і довго сприймався лише як тінь майбутнього гауляйтера. Педагог за фахом, спеціалізувався черевко на освіті та культурі, займав високі посади й за часів мерства одіозного сальда, і за Миколаєнка.

Попри «маску патріота», яку черевко намагався постійно носити, патріотично налаштовані громадяни не раз звинувачували цього регіонала зі стажем у проросійських поглядах. Тож не дивно, що з окупацією Херсона його миршава постать опинилась серед зрадників — разом із колишнім босом він увійшов до окупантської адміністрації та зайняв улюблене крісло гуманітарного заступника.

Темні справи 1. Період сальда

Кримінальних справ за черевком немає, але його ім’я постійно фігурувало у різних скандалах і брудних справах, правда, без суттєвих наслідків для чиновника. Охопити всі епізоди його «державницької діяльності», мабуть, неможливо, але про деякі нагадаємо, тим більше, що час від часу про «подвиги» заступника дізнавалися місцеві ЗМІ.

Не пройшли повз увагу преси дивні маніпуляції з Херсонською міською стоматполіклінікою, коли у 2005 році фірма-двійник з такою самою назвою «підмінила» державну структуру й орендувала всі приміщення поліклініки за ціною, заниженою щонайменше у 25 разів. Куди на цей час (із червня по жовтень 2005 року) поділася звичайна поліклініка, що фінансувалася з міського бюджету, журналістам видання «Вгору» зрозуміти так і не вдалося. Серед засновників фірми-двійника значилася тодішня дружина заступника мера Херсона з гуманітарних питань Світлана Черевко, а під протоколом комісії на знак згоди віддати майно громади в оренду за копійки стоїть підпис і самого сергія черевка. Очевидно, чиновник лобіював бізнес своєї дружини.

У 2006-му його ім’я спливло в оборудках навколо Шахово-шашкового Центру — історичної будівлі на вулиці Леніна (нині Соборній). З подачі мерії старовинну споруду банально намагалися продати. Заступник мера сергій черевко пропонував постійному спонсору обласної шахової федерації викупити приватизований двір і господарські будівлі Центру за суму, що обчислюється сотнею тисяч доларів. Спонсор вважав, що ціна занадто завищена, а поки херсонські «крутелики» по-хазяйськи щодня там щось оглядали та прикидали, невловимий черевко уникав преси. Якщо він приватизував двір Шахово-шашкового Центру і продавав його, то чому про це не знали ані працівники Центру, ані депутати міськради, ані громадськість?

Не скористатися службовим становищем чиновник не міг — незаконно і фактично позачергово отримав квартиру в 2006-му. За два роки роботи віцемер чарівним чином опинився у 8,5-тисячній черзі на квартиру під 15 номером, отримав житло ще й поза цією «чергою», однак і після цього не був знятий з обліку. Заступник міського голови, мабуть, зовсім «бомжував» — бо ж з якої причини «відсунули» всіх першочерговиків і пільговиків, щоб дати квартиру саме йому? І вишенька на тортик: цю квартиру (вона не була приватизована, а належала територіальній громаді) з якихось незрозумілих причин вилучили у хворого херсонця, якого тримали в обласному психдиспансері.

З часом компромату набралося достатньо, щоб після місцевих виборів 2006 року депутати висунули тодішньому мерові сальду вимогу не наполягати на кандидатурі черевка на посаду свого заступника. Очевидно, компромат був серйозним. Певний час чиновник мав «невизначений статус», але все одно залишився працювати у своєму кабінеті, представлявся заступником мера, а документи підписував як в.о. заступника міського голови. Тоді голова постійної комісії з питань комунальної власності Віталій Богданов дивувався:

“Людина кілька місяців займає службовий кабінет, користується мобільним зв'язком і авто, розпоряджається бюджетними грішми, готує учбові заклади до початку навчання, а в цей час не визначено: чи є вона посадовою особою місцевого самоврядування, чи має право на все це?”

У результаті, міський голова перевів черевка з посади заступника міського голови на пост радника до вирішення питання про затвердження заступника міського голови з гуманітарних питань, а також поклав на нього обов’язки тимчасово виконувати функції заступника, і врешті-решт все повернулося на круги своя.

Видання «Мост» виявило: за гроші, які з 2007 року херсонські бюджетники добровільно-примусово переказували громадській організації «Лікарняна каса», фінансувалися антиукраїнські сили. Щорічно понад 800 тисяч гривень, жодних послуг натомість. Відомо, що реальним керівником «Лікарняної каси» є сергій черевко.

У 2008 році черевко видав незаконний дозвіл церкві «Христос є відповідь» на проведення християнського фестивалю на території Херсонської гімназії №3 (у загальноосвітніх навчальних закладах діяльність релігійних організацій забороняється), що збурило мешканців навколишніх будинків. Те, що чиновник «не пам’ятав», чи надавав він дозвіл, а потім ігнорував дзвінки журналістів, недвозначно вказувало на його причетність до цих незаконних дій.

Серед дивних бюджетних фінансових прожектів черевка, на які звернули увагу журналісти, — плани до дня урочистих проводів призовників до лав ЗСУ купити майбутнім армійцям канцтоварів на 30 тисяч гривень. Порахували, що на забезпечення одного бійця (придбання ручок, олівців та зошитів) хочуть витратити як мінімум близько 75 гривень. І це за цінами 2013 року!

Часто звинувачували черевка і в тому, що замість конкретної та корисної роботи той займається проєктами, на яких можна попіаритися. І хоча хтось і вважав чиновника «гарним фахівцем», насправді ж за часів черевка у гуманітарній сфері проблеми не вирішувалися роками. Особливо дошкуляла незадовільна робота дитячих садків — навіть депутати підіймали питання неможливості оформити дитину до дитячого садочку: одні переповнені, в інших відверто гроші вимагають — 3500 гривень за оформлення дитини. Зате чиновник захоплено займався недолугими та безглуздими заходами на кшталт Параду першокласників, та ще й пишався: «Ми єдині в Україні...» І це в той час, як батьки прямо говорили, що придумати дурніший захід було складно.

При всіх недоліках роботи чиновника треба було хвалити — чим і займалися деякі херсонські освітяни, навчаючи дітей лестощам, догідливості й плазуванню. А як інакше назвати вислови школярів на зустрічі із заступником мера черевком, що він для них є «одним із відомих та успішних херсонців»?

Темні справи 2. Період Миколаєнка

Під час Революції Гідності відправку «тітушок» на Антимайдан херсонські ЗМІ приписували саме черевку, однак йому вдалося ще на три роки втриматися при владі. Його навіть називали єдиним замом з «минулого».

Після 2014 року та перевиборів заступники херсонського міського голови Херсона включно із черевком подали у відставку. Депутати планували це підтримати, але раптом вирішили, що звільнення двох із заступників, в тому числі і черевка, поставить під загрозу роботу міського господарства і дали можливість обом працювати й далі. У травні 2015 партійні та громадські активісти Херсона вимагали від гуманітарного заступника мера черевка написати заяву на звільнення, бо вважали його негідним цієї посади. черевко писати заяву відмовився. Згодом екснардеп і ексгубернатор Юрій Одарченко ініціював звільнення гуманітарного заступника, бо той «не виконує програму соціально-економічного розвитку міста на 2015 рік». За місяць депутати відклали питання про звільнення черевка, мотивуючи тим, що ще триває перевірка його роботи. Епопея з призначенням — непризначенням, звільненням — незвільненням була довгою та марудною.

Та попри непевність статусу черевко, як і раніше, долучався до різних скандальних маніпуляцій — і з незаконним будівництвом кафе не набережній, і з тендерами на постачання харчових продуктів до дитячих садків міста.

Про тендери на харчові продукти для дитсадків окремо. На торгах вигравали майже виключно «свої» фірми, які в результаті продавали місту деякі продукти за цінами, вищими за ринкові в 2-3 рази! Тодішній мер Миколаєнко зазначав: закупівля харчів за завищеними цінами, які значно перевищують середньоринкові в Херсоні, може завдати міському бюджету збитків у сумі понад 5,68 млн грн. Тільки на картоплі міський бюджет міг би зекономити 910 тис. гривень, якби купували її в підприємства, яке саме вирощує, зберігає та доставляє картоплю. Але пропозицію фермерів відхилили, посилаючись на нібито неправильно оформлену документацію. Внаслідок скандалу мер написав заяву до правоохоронних органів із проханням перевірити законність проведення торгів та їх результатів. І хоча черевко стверджував, що дешевше картоплю ніхто не продаватиме, швидко знайшлося підприємство, готове постачати її за вдвічі нижчою ціною. Різні навколотендерні маніпуляції, активно підтримувані черевком, створювалися тільки для того, щоб внести плутанину, ускладнити контроль і зробити можливою так звану «хімію».

Рейдерські атаки на бізнес свого часу були чи не буденною справою, черевку теж вдалося засвітитися у рейдерстві — але партійному. У 2015 році його разом із ще одним чиновником Віктором Трамбовецьким керівники партії «Третя Сила» звинувачували у рейдерському захопленні херсонських обласної та міської організацій своєї партії, про що і написали заяву в силові структури.

І хоча з «Третьою Силою» не склалося, свою партію «Херсонці», в яку мала увійти вся регіональна братія (але без сальда), все ж створили. Очолював її обласну організацію саме черевко. Партія голосно обіцяла херсонське лобі на рівні всієї країни, однак ЦВК відмовилася вносити її до переліку партій, які вирішили брати участь у місцевих виборах. Пізніше у реєстрації партії відмовила міська територіальна комісія, правомірність такого рішення підтвердив суд. Представник КВУ Дементій Білий побачив у цьому «руку Києва», який «просто не пустив опонентів сальдо, які могли йти по одному з ним електоральному полю, на вибори до міста».

Back in the U.S.S.R.

Показово, що за часів черевка на радянські свята виділялася майже третина «святкового» бюджету міста, а фінансування українських державних свят обмежувалось мінімумом. Яскравий приклад: проєкт програми заходів на 2015 рік, коли з 693 тис. грн. близько 200 тисяч планувалося на заходи, пов'язані з радянськими датами (один день перемоги — 105 тис. грн). Поруч із цією цифрою бюджет українських свят просто сирітський: День незалежності — 13,5 тис. грн, День Конституції — 3,5 тис. грн, Шевченківські дні – 2,5 тис. грн. І жодного слова про Революцію Гідності.

Варто згадати, що з днем перемоги черевко носився, як з писаною торбою, у кращих традиціях «побєдобєсія». Саме він «пробивав» проведення у Херсоні на 9 Травня святкової ходи, у якій брали участь не тільки любителі «руського міра», а й проросійські провокатори, вони кричали «Слава днр!» та «Слава росії!». Варто відзначити, що у 2015 році Херсон був єдиним містом в Україні, крім окупованих Донецька та Луганська, де комуністи та місцева вата безперешкодно пройшлися центральними вулицями. А коли активісти Євромайдану прийшли до міськради на акцію протесту і забажали поспілкуватися з черевком, який гарантував безпеку заходу (це лише квіточки, він мав намір ще й школярів залучити), той боягузливо втік через чорний хід.

У  перейменуванні херсонських вулиць під час декомунізації черевко теж засвітився. Кажуть, він наполягав на назві вулиці - “Дворянська”, а вимоги активістів назвати вулиці на честь героїв сучасності зустрів вороже та навіть презирливо висловився, що «ця купка активістів ще нам аукнеться».

У масці патріота

Запеклий регіонал вчасно перефарбовувався у кольори українського прапора та вдягався у вишиванку. Навіть був головою оргкомітету з підготовки та проведення заходів участі Херсона у Всеукраїнському «Параді вишиванок». Про черевка та подібних йому псевдопатріотів влучно висловилося видання «Мост»:

“Тепер хамелеони без честі й совісті готові служити так ненавидимим ними нещодавно «біндерівцям», «фашистам» і «хунті». Вони готові начепити на себе що завгодно, лизати будь-який черевик, аби їх не викинули з їхніх кабінетів, в яких смердить їхнім страхом».

Та попри «перевзування в повітрі» журналісти звернули увагу, що після 2014 року черевко кожне 9 травня одягав щось таке, що б нагадувало заборонену в Україні георгіївську стрічку, як от краватку в «колорадських» кольорах.

З патріотизмом у плані фізичного захисту своєї країни в черевка зовсім не склалося. Або складалося лише на словах у промовах. У серпні 2014-го віцемер черевко отримав повістку з військкомату. Але чиновник відверто брехав, стверджуючи, що повістку йому не вручали, мотивуючи тим, що не може служити в армії за станом здоров'я. І благополучно залишився на своїй керівній посаді. Однак кров для військових і сам здавав (серед інших чиновників), і інших закликав.

Але маска патріота була лише маскою. У 2016 році під час роботи над справою щодо сепаратизму володимира сальда (на компрометуючих аудіозаписах ексмер відверто говорить з російським агентом про свою готовність послужити справі «слов'янської єдності») у слідства виникла підозра, що сергій черевко також є учасником групи, яка фігурує у записах. Ексзаступник мера кілька разів таємно відвідував окупований Крим, де на той час перебував сальдо, що підтверджується даними Держприкордонслужби. Очевидно, далі допиту справа не пішла.

Статки

Чи може людина із зарплатнею у майже 12 тисяч гривень на місяць з урахуванням надбавок та премій придбати авто за півмільйона? Черевко може. Його не раз звинувачували в тому, що живе він невідповідно до своїх доходів, зокрема, їздить машиною, яку не може собі дозволити.

Якими є статки колишнього гуманітарного заступника, чи всі вони вказані у декларації, зрозуміти складно. До видання «Самиздат» потрапив цікавий документ, в якому йдеться про доходи деяких радників і помічників міського голови. При середній заробітній платні по Херсонській області за 2015 рік близько 3150 грн черевко отримав більше 40 тис. грн лише за листопад-грудень. Це точно не 12 тис. грн на місяць.

За даними бази Evocation, майно черевка складає:

  • Дві земельні ділянки 307 кв. м та 1000 кв. м у Херсоні та Олешках; 
  • житловий будинок 75,8 кв. м та квартира 75,1 кв. м у Херсоні;
  • автомобіль Volksawagen CC 2010 року випуску, придбаний у жовтні 2019 року;
  • також може бути автомобіль KIA Cerato, який був проданий, але немає жодних з цього приводу фактів у декларації.

Рупор регіоналів

У квітні 2017 року черевко, випередивши своє звільнення мером Миколаєнком, пішов із посади помічника Херсонського міського голови («склав повноваження з власної ініціативи»). Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook, обмеживши видимість повідомлення (вочевидь, не бажав широкого розголосу). Журналісти пов’язали звільнення/ відставку з отруєнням учнів молодших класів у школі №53.

Після звільнення з міськради черевко працював на суднозаводі — радником гендиректора ТОВ «Смарт Мерітайм груп», який належить російському олігарху вадиму новинському. Також був радником керівника обласної організації партії «опозиційний блок».

Як радник регіонального відділення «опоблоку» черевко оприлюднював різноманітні заяви, насичені проросійськими наративами та перекрученими фактами — і нацизм в Херсоні начебто хочуть легалізувати, і бідність населення зростає, а за нею йдуть небезпечні інфекційні хвороби та рак, «злочинна безвідповідальність Мінохоронздоров'я» веде до знищення українців, «українська влада відверто наживається на військовому конфлікті та оббирає своє населення», а ще й тарифи ростуть. Одним словом, апокаліпсис не на порозі — він вже сьогодні, тож «влада, яка зраджує свій народ, має піти». Все у кращих традиціях риторики регіоналів: згущення фарб, використання не фактів, а домислів і звинувачення у всіх бідах виключно своїх політичних опонентів, а заодно і МВФ.

Не міг черевко своєю «критикою» не відреагувати на переведення у 2017-му шкіл на навчання тільки державною мовою — українською. Висловлювався як у методичках російських пропагандистів: вдавався до «перекручування» ситуації та маніпулювання. Разом зі своєю партією (опоблок) навіть оголошував кампанію зі збору підписів у батьків проти навчання виключно українською мовою. На додачу 1 вересня приходив на лінійки та «віщував» російською.

У рамках наради активу громадського об'єднання «Партія миру» черевко разом з іншими затятими регіоналами представляв мирний план вадима новинського з відповідною риторикою – досягнення миру і всі похідні від нього («Перемога» однієї сторони над іншою загрожує трагічним результатом для нашої державності).

На президентських виборах 2019 році був довіреною особою Олександра Вілкула на одному з херсонських округів. Представляючи кандидата, черевко наголошував, що Україні потрібен Президент, «за якого не буде соромно». Як же після 24 лютого розійшлись шляхи однопартійців! За Вілкула сьогодні дійсно не соромно, чого не можна сказати про зрадника черевка.

Мерських амбіцій черевко не мав, а от стати нардепом спробував. У 2019 році балотувався до Верховної Ради України у списку «опозиційного блоку» як член партії, але його номер 70 виявився непрохідним. Без гречкосійства та виборча кампанія не обійшлася. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА у подарунках ветеранам Другої світової до новорічних та різдвяних свят від «опоблоку», приправлених свіжими агітаційними матеріалами, розгледіли «ознаки дочасної агітації на користь незареєстрованих кандидатів, що порушує міжнародні стандарти».

У 2020 році черевко балотувався від проросійської партії «Блок Володимира Сальдо» до Херсонської міської ради й до Корабельної районної ради міста Херсона. На рівні міста не пройшов, пощастило лише стати депутатом райради.

Але «тепленьке» місце гуманітарного заступника мера вабило черевка, як магнітом. Не на порожньому ж місці у березні 2021 з’явилися чутки, що нібито в.о. гуманітарного заступника Світлану Чепігу хочуть змінити на черевка...

Окупація. Знову «на коні»

Очевидно, окупацію чиновник сприйняв як можливість нарешті змінити статус заштатного депутата райради й повернутися до улюбленого крісла одного з керівників міста. Але до моменту свого остаточного викриття традиційно маскувався. Навіть фейсбучні друзі навряд чи запідозрили черевка у зраді. З початком вторгнення він поширював інформацію, яка могла бути для херсонців корисною — і про роздачу хліба, і де можна придбати ліки, і прохання про допомогу. Останнє повідомлення датоване 16 березня, — про те, як Смарт-Холдинг підтримує Україну в боротьбі з агресором.

Уперше він відкрито засвітився серед херсонських колаборантів 13 березня, в день звільнення міста від нацистських загарбників. На так званому мітингу в парку Слави під червоними прапорами беззмінний сальдівський заступник черевко склав компанію своєму колишньому босу. Мабуть, входив до тієї «команди сальда», що прийшла нібито зірвати мітинг, але замість цього виголошував чи то «промову», чи то «історичну довідку». Аналізуючи його виступ, невсипущі херсонські журналісти визначили, що черевко, «як завжди, вирішив відпєтляти» і пробігти поміж крапель: і «щось додати до таких запальних виступів» йому було важко, і визначитися, чи москва то його «родіна» чи столиця «совєцької родіни», — не міг...

Майже в тому ж самому складі компанія зібралась на засіданні так званого «комітету спасіння “за мир і порядок”» через кілька днів, 16 березня (можливо, раніше — 10-го, різні джерела озвучують різні дати). Сюжет про це засідання показав пропагандистський телеканал russia today. Метою цього органу було переконати мешканців області у втраті здатності держави управління регіоном та поширити заклики до підтримки російської окупації та співпраці із загарбниками. І поки українські медіа вираховували усіх членів цього збіговиська (ексгуманітарний заступник мера черевко на відео не потрапив, видно лише його руку при голосуванні), російські одразу оголосили повний склад так званого «комітету».

На базі цього «комітету» наприкінці квітня була створена фейкова обласна ВЦА. Як один із заступників гауляйтера туди з часом увійшов і черевко — його «поставили» курувати питання освіти, науки, культури, охорони здоров'я та соціального захисту населення.

У цьому статусі, як свого гуманітарного заступника, сальдо представив черевка 26 травня на зустрічі директорів шкіл із так званою «військово-адміністративною владою». Зрадник разом з іншими колаборантами пропонував освітянам співпрацю з окупантами (роботу за російськими програмами з російською мовою навчання) та «захист».

Якісь органи влади херсонські колаборанти начебто і створили, але завдання, які їм поставили московські куратори, явно провалили. Станом на червень 2022 року стало зрозуміло, що так звана «ВЦА» не змогла змусити працювати освіту, запустити соціальну сферу та нічого не зробила для початку роботи з проведення псевдореферендуму. Натомість керівництво «ВЦА» займалося питаннями, вигідними виключно їм.

Влучно висловився щодо херсонських колаборантів доктор юридичних наук, професор Борис Бабін у своїй статті, опублікованій на ресурсі Цензор.Нет:

«Злочинна «адміністрація» російських загарбників у Херсонській області залишилася вірною «добрим» традиціям, які дуже швидко прижилися на окупованих Росією територіях. Це кричущий непрофесіоналізм, тотальні крадіжки, стукітство та єдино прийнятний стиль життя й роботи – павуки в банці».

Не отримавши очікуваних результатів, росіяни створили свій окупаційний «уряд» на чолі із «варягом»  сергієм єлісєєвим, «уряд» спочатку наглядав і курував, а згодом почав ставати основним органом окупаційної влади. Не забарилися й обшуки, які 8 липня провели росіяни у «заступників» гауляйтера сальда — чи то конкретно підозрювали у розкраданні грошей, які надходили у регіон, чи то був просто засіб залякування. Подробиці цієї події наразі невідомі, начебто всі продовжують «працювати» на своїх місцях.

Не всі зрадники зараз горять бажанням «світитися». Як і булюк та семенчев-молодший, у камеру черевко не лізе, однак взагалі уникнути публічності колаборант не може. В один голос з усіма так званими «посадовцями» окупантської влади, він виступив на підтримку псевдореферендуму, навіть не приховуючи, що так зване «волевиявлення» херсонців — фікція, про що свідчить вже перший абзац звернення черевка до жителів Херсонської області від 23 вересня:

“Нам удалось дожить до этого момента, несмотря на непрерывные обстрелы со стороны преступного киевского режима, несмотря на террор и запугивания — мы с вами выстояли и смело смотрим в будущее вместе с Россией».

Поява імені «першого заступника» в російських та окупантських новинах пов’язана виключно з темою «референдума». Навіть ріа новости цитують херсонського «посадовця»:

«Угрозы (з боку України — прим. ред.) поступают постоянно... Но угрозы только подталкивают, обосновывают справедливость сегодняшнего выбора. Наше дело правое, враг будет разбит, победа будет за нами».

Якесь дежавю, стрибок у глибоке радянське минуле, витягнена із пронафталіненої скрині риторика. Його «спіч вдячності за правильний вибір» від 29 вересня так само насичений російськими наративами щодо «возз'єднання зі спільним домом» та «майбутнього з росією». Показово, що на відео завжди стурбований та серйозний сергій черевко — посміхається. Тож дивіться на справжнє обличчя зрадника, який радо допомагає силоміць втягувати Херсонщину в тенета «руського міра».

За законом

«Не знаєш, як вчинити — роби за законом», — цей вислів черевко використовував дуже часто. За законом доведеться відповідати і йому особисто.

17 березня Прокуратура Херсонської області розпочала провадження за фактом створення псевдооргану влади — надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчиненого в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України). За вчинене фігурантам, і зокрема сергію черевку, загрожує позбавлення волі на 15 років або довічне позбавлення  волі з конфіскацію майна.

Одним із перших херсонських колаборантів черевко потрапив до Реєстру держZрадників, створеного Національним агентством з питань запобігання корупції та громадською організацією «Рух ЧЕСНО».

І хоча діяльність колаборанта не є публічною, з початку червня на нього посипалися різноманітні санкції, до яких долучалося все більше та більше країн. 3 червня поміж членів органу співпраці з російською окупацією «комітет спасіння “за мир і порядок”» черевко потрапив під санкції Євросоюзу із формулюванням: «У березні 2022 року брав (брала) участь у створенні. Підтримував і пропагував (підтримувала і пропагувала) політику, яка підриває територіальну цілісність, суверенітет та незалежність України». 10 червня зрадник потрапив під санкції Швейцарії, 16 червня — Великої Британії, 27 червня — Канади, 17 липня — Японії. 15 вересня поповнився херсонськими зрадниками, серед яких є ім’я черевка, санкційний список США, 1 жовтня — Австралії.

Втекти в цивілізовані країни після звільнення Херсона зраднику явно не світить. Хіба що до «немитої росії» евакуюють (якщо евакуюють). Сподіваємося, на злочинця чекає гідне покарання. За законом.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ