Підтримати нас

Українська мова перестає бути “іноземною”

Vgoru
Автор статті
12 серпня 2017 03:54
643
Поширити:

У Херсонській області всі школи будуть переведені на навчання тільки державною мовою - українською.

Як розповів кореспонденту онлайн-газети “Вгору” Євген Криницький, начальник Управління науки, освіти та молоді Херсонської області, це переведення планується зробити поступовим, спочатку на українську мову будуть переведені всі початкові класи, після чого викладання українською мовою почнеться з п`ятих класів.

«Наша принципова позиція, щоб абсолютно всі школи області поступово перевести на українську мову навчання. Саме тому плануємо з цього року почати з перших класів», - сказав чиновник.

За його словами, у Херсонській області залишилося 26 шкіл, де викладання ведеться виключно російською мовою.

Криницький вважає, що виникли проблеми з перенавчанням самих педагогів, серед яких чимало виключно російськомовних. Також необхідно додатково закупити україномовні підручники, після чого планується плавний перехід учнів молодших класів на навчання державною мовою.

Згодом викладання українською буде введено і в старших класах.

Це нововведення прогнозовано стало приводом для дискусій та суперечок.

Зокрема голова Херсонської обласної організації Комітету Виборців України Дементій Білий обурився тим, що переведення викладання у школах на українську мову багато у чому має ознаки ненависної з радянських часів компанійщини:

“Херсонська облдержадміністрація вийшла з гарною патріотичною ініціативою перевести першокласників з російськомовних шкіл області на українську мову навчання з... уже 1 вересня 2017 р. Для цього у червні видали план переведення шкіл на українську мову навчання, у серпні (менш ніж за місяць до початку навчального року!) провели наради з директорами цих шкіл та з батьками. Далі звернулися до місцевої влади, щоб та виділила кошти на придбання українських підручників. Кошти, звісно, будуть виділені, але, наприклад, херсонські депутати з цього приводу будуть голосувати лише... 30 серпня, за день до початку нового навчального року. Тобто, уже є зрозумілим, що на початку навчання на всіх першокласників не вистачить українських підручників. Ось така вона, сувора українська українізація: найголовніше вчасно звітувати про чергову патріотичну ініціативу. А там, хоч ніхто й не навчайся.

Сподіваюся, що ці тимчасові труднощі, які виникли за два місяці до нового навчального року, ми подолаємо, і російськомовні діти не помітять відсутності підручників. Але навіщо долати труднощі, коли можна було б запланувати вчасно подібний перехід та заздалегідь підготуватися?”.

Не примусили довго чекати на себе і прихильники “рускава міра”. Зокрема, публічно висловився колишній заступник Херсонського міського голови з гуманітарних питань, а зараз - радник обласної організації партії Опозиційний блок Сергій Черевко:

“...Ще в давнину говорили: якщо не знаєш, як вчинити, - дій за законом. Статті Конституції України, а також Закону «Про засади державної мовної політики» чітко регламентують усе, що стосується мови.

А саме: в місцях компактного проживання тієї чи іншої групи людей, носіїв певної мови, органи обласної адміністрації або органи місцевого самоврядування зобов`язані створювати умови для навчання мовою цієї спільноти. Це я стверджую обгрунтовано, як людина, яка багато років займала посаду заступника Херсонського міського голови з гуманітарних питань.

Так склалося історично, що Херсон — переважно російськомовне місто. Цей факт не робить нас меншими патріотами, адже, наприклад, наші співвітчизники також зі зброєю в руках захищають Батьківщину в зоні проведення АТО”.

Тобто відомий своїми “ватними” поглядами Черевко (нагадаємо, саме він під час роботи у міській раді “пробивав” проведення у Херсоні на День Перемоги святкової ходи, у якій залюбки брали участь проросійськи налаштовані люди) діє у кращих традиціях російських пропагандистів: “перекручує” ситуацію таким чином, нібито у школах Херсонщини скоро зовсім не буде російської мови. Але...

“Викладання російської мови не відміняється, - пояснив Євген Криницький. - Вона лишається - як предмет. Кількість годин школи будуть визначати відповідно до своїх планів”.

До того ж, Сергій Черевко чомусь “забув”, що українська мова у нас — державна, і навчання дітей мовою тієї чи іншої спільноти зовсім не означає, що ці діти мають право не знати державної мови.

Не бачать катастрофи у переході на українську мову викладання вчителі і батьки.

“До нашої школи цього навчального року прийдуть 46 першокласників, - розповіла нам учителька початкових класів однієї з херсонських шкіл. - Наскільки мені відомо, батьки 38-ми з них схвально поставилися до перспективи навчання їх дитини українською мовою. Вважаю, такий високий відсоток — свідчення того, що ідея має добрий грунт для того, щоб прижитися. Щодо готовності вчителів теж, на мою думку, не повинно бути великих проблем: у початкових класах у нас викладається українська мова, тому вчителі не можуть її не знати. Так, для викладання усіх предметів українською доведеться трохи “підтягнути” знання, особливо у тому, що стосується термінології (наприклад, математичної, природознавчої), але це не така велика проблема, щоб робити з неї “апокаліпсис”.

Попри всі недоліки ініціатива обласної влади з переведення усіх шкіл області на українську мову викладання — дуже суттєвий крок до того, щоб українська мова перестала сприйматися в Україні як “іноземна”, “нерідна”. До того ж, у 2014 році ми всі побачили, до чого призводить нехтування національними цінностями.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ