Підтримати нас

COVID-сертифікати, свідоцтва, довідки - що доступно українцям

Автор статті
16 листопада 2021 17:02
1,711
Поширити:

Пандемія коронавірусу змусила нас користуватися різними COVID-сертифікатами, довідками, тестами, в яких раніше не було потреби.

Люди бідкаються, що не розуміють, чим відрізняються різні види сертифікатів, скільки вони діють та де їх отримати. Ми вирішили розібратися та знайшли офіційну інформацію про все, що стосується основних документів, пов'язаних з коронавірусом. 

Внутрішній/Міжнародний COVID-сертифікат

COVID-сертифікат - це документ (паперовий, або електронний), який підтверджує вакцинацію від COVID-19, негативний результат тесту, або одужання особи від цієї хвороби. 

Завантажити COVID-сертифікат можна через Портал електронних послуг “Дія” або в однойменному мобільному застосунку. 

Сертифікат можна отримати після однієї або двох доз вакцини, тому існують два їх види:

  • "жовтий" - людина отримує після першої дози вакцини, діє 120 днів;
  • "зелений" - після повного курсу вакцинації, діє 365 днів від дати останнього щеплення.

Також Сертифікат буває “Внутрішній” - діє тільки в Україні та “Міжнародний” - чинний як усередині країни, так і за кордоном. 

Міжнародний COVID-сертифікат є повним аналогом Digital COVID Сertificate, що запущений у країнах ЄС для спрощення перетину кордонів. У серпні ЄС визнав українські електронні COVID-сертифікати. Їх обов'язково потрібно брати з собою під час подорожей за кордон, але для закордонних поїздок підходить лише зелений сертифікат. З ним можна вільно подорожувати до понад 40 країн та користуватися ним для входу на публічні заходи, до кафе, кінотеатрів і т.д. Це країни, які увійшли до Довірчої мережі е-здоров'я ЄС, список країн можна перевірити - за посиланням.

Внутрішній COVID-сертифікат генерується тільки у застосунку “Дія”, “Міжнародний” можна створити і в додатку, і на порталі Дія.

Що буде після закінчення дії сертифікату, поки не відомо. 

Також, “по-старинці”, можна отримати паперову довідку після першої дози вакцини проти COVID-19 (форма 063-О). Її може видати лікар, який проводив щеплення.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію 

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію - це паперовий документ, який можна отримати у лікаря, що проводив вам щеплення, або у свого сімейного лікаря, після проходження повного курсу вакцинації проти COVID-19.

У Свідоцтві зазначено назва вакцини, її виробник, номер серії, кількість отриманих доз та дата щеплення. Документ підписує лікар і засвідчує печаткою медичний заклад. 

Термін дії - 365 днів.

Міжнародне свідоцтво діє в країнах, уряди яких зобов'язалися дотримуватися Міжнародних медико-санітарних правил. Перелік країн, які визнають Міжнародне свідоцтво можна знайти за посиланням: tripadvisor.mfa.gov.ua

Довідка (сертифікат) про одужання

Невакциновані українці, які перехворіли на коронавірус, можуть отримати цифровий COVID-сертифікат про одужання, який дозволяє упродовж 90 днів без обмежень працювати, відвідувати заклади та пересуватися в жовтій та червоній зонах карантину.

Для отримання сертифікату необхідно, щоб лікар встановив діагноз COVID-19 від моменту впровадження цього типу сертифікату та надалі вніс дані в електронну систему охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Тобто особи, які після отримання позитивного ПЛР-тесту не зверталися до лікаря і лікар не вніс дані в ЕСОЗ - завантажити сертифікат не зможуть. Також документ не згенерується, якщо діагноз було встановлено у 2020 році чи вже у 2021 році, але до появи цього типу сертифіката.

Згенерувати сертифікат можна в застосунку або на порталі "Дія" через 15 днів після підтвердження лікарем діагнозу COVID-19 в ЕСОЗ. Отримати його можна не більше двох разів на рік.

Новий COVID-сертифікат також двох видів:

  • внутрішній - для використання всередині країни в умовах “жовтого” та “червоного” рівнів епіднебезпеки;
  • міжнародний - для перетину кордону 45 країн, які входять до Довірчої мережі е-здоров'я ЄС (перелік країн тут - https://bit.ly/3bCHedl ) (з урахуванням вимог, які встановлює кожна країна світу).

Довідка про протипоказання до вакцинації

Міністерство охорони здоров’я України, 2 листопада 2021 року, затвердило форму довідки (№ 028-1/о), яку лікарі видаватимуть пацієнтам, що мають тимчасові або постійні протипоказання до вакцинації проти COVID-19.

Як уточнюють у Міністерстві, постійним протипоказанням може бути лише важка алергічна реакція на першу дозу конкретної вакцини від COVID-19. У довідці ж про тимчасові протипоказання до вакцинації має бути обов’язково вказаний термін дії цих протипоказань.

За додатковою інформацією про COVID-сертифікати можна звертатися в контакт-центр МОЗ за номером гарячої лінії 0800 60 2019 (або за формою - issue.covid19.gov.ua), або у чат-бот “Дія”.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ