Підтримати нас

Чи знайдуться охоронці правопорядку в селі після виборів

Автор статті
20 листопада 2020 07:08
1,014
Поширити:

Проблеми Зеленопідської територіальної громади досить різноманітні. У кожному селі свої особливості. Які шляхи виходу знаходить поліція, сільська влада та громада, розбирали за результатами їх спільної діяльності.

У Зеленопідській об'єднаній територіальній громаді давно немає резонансних злочинів. Найбільша проблема - дефіцит питної води. Місцеві підприємці привозять її автівками з Каховки, за тридцять кілометрів. Щоб не чекати водовозів, жителі виставляють поряд з домівками порожні баклажки, прив'язують до кришок пакети з грошима та йдуть у своїх справах.

- Гроші лише один раз вкрали, давно вже, - розповідає інспектор з охорони громадського порядку Зеленопідської сільради Ольга Бигар. - Зараз той хлопчик уже школу закінчив, а тоді йому років 12 було. Пройшовся зранку однією з вулиць та зібрав “данину”. Ми його швидко вирахували, навіть до магазину не встиг дійти та скупитися. Присоромили, і все.

До складу Зеленопідської ОТГ у 2016 році увійшло 3 сільські ради (усього 9 населених пунктів). Загальна кількість населення - 4379.

У квітні 2018 року в громаді відкрили поліцейську станцію, яка стала першою поліцейською станцією на півдні країни. Крім того, тут працюють два інспектори з охорони правопорядку.

Засуджений до громадських робіт за несплату аліментів Олексій шукає та збирає гострі предмети, щоб малеча не поранилася.

Наразі в громаді вже встановлено декілька камер відеоспостереження (переважно поряд із комунальними об'єктами), хочуть встановити ще додаткові на в'їзді-виїзді з громади та на перехресті вулиць. Адже минулого місяця невідомі на машині заїхали вночі до Зеленого Поду та обікрали магазин.

Також ОТГ планує залучити до роботи поліцейського офіцера громади. Меморандум з поліцією вже підписаний, навіть кандидатуру підібрали. Ним має стати дільничний офіцер, капітан поліції Вадим Сафонов. Наразі Вадим Сафонов живе в Каховці й обслуговує майже половину району. До створення поліцейської станції в Зеленому Поді у нього не було службового транспорту. Автівка стала “бонусом”, її вручили дільничному під час відкриття станції. І з того часу капітан має змогу оперативно реагувати на виклики. А коли в країні почався проєкт “Дільничний офіцер громади”, голова громади запропонувала Вадиму Сафонову переїхати жити до Зеленопідської ОТГ та отримати таку посаду. Капітан погодився. Тим більше, що має досвід ще й оперативної роботи. Завадила планам вимушена перерва в підготовці ДОГів через карантин.

А починалося це все “з нуля”, ще до процесу децентралізації.

Голова Зеленопідської ОТГ з 2016 до 2020 року Галина Лобунько

Ті часи Галина Лобунько згадує з посмішкою:

- У 2002 році мене обрали головою Червоного Перекопу (колишня назва Зеленого Поду). І однією з головних проблем було наведення правопорядку. Їздила до начальника міліції тоді ще, просила, щоб дав дільничного. Він каже: «Галино Павлівно, ну нічого не можу зробити, немає людей». А я йому: “Мені все одно, хоч мавпу одягніть у форму, але дайте, щоб ходив поряд зі мною, щоб люди бачили представника законності”. І я хочу сказати, що дуже ж складно дільничному. Як він може охопити 15-16 населених пунктів, коли немає ні транспорту, ні нормального сполучення? Я ж бачу, як вони добираються. І нас дуже порадувало, що наш дільничний отримав машину під час відкриття поліцейської станції. Він міг швидко реагувати на всі повідомлення і виїжджати за потреби на допомогу. Багато спільної роботи проводиться на території громади, це і рейди, і робота з неблагополучними дітьми, і профілактика різних правопорушень. Це дуже добре, адже дільничний став ближчим до наших людей.

Саме Галина Лобунько запропонувала місцевій активістці Ользі Бигар стати інспектором сільради з охорони правопорядку.

- Я прийшла на цю посаду завдяки Галині Павлівні та нашому дільничному, Вадиму Сафонову, - ділиться Ольга Бигар. - Спочатку був випробувальний термін. Не знаю, чи сподобалася голові моя робота, але мені  сподобалося. Тут нічого такого важкого немає, просто треба вникнути, пройнятися проблемами й життям нашої громади. А мене це завжди цікавило. І, мабуть, головне - більше спілкуватися, щоб чути людей і щоб вони тебе чули.

Втім, пані Ольга зізнається, що спочатку було дуже важко, особливо перші тижні. Приходила додому й години дві просто мовчала, не вистачало сил спілкуватися з родиною. “Переварювала” інформацію, яку отримала за день, іноді навіть плакала. Бо кожну проблему через себе пропускала. А потім - втягнулася.

Звертаються до неї переважно через різні конфлікти, - вона допомагає знайти компроміс, примирити людей. Тісно співпрацює з дільничним і службою пробації. Якщо хтось порушує правопорядок, фіксує все на фото, відео, разом з Вадимом Сафоновим проводять з людиною профілактичну бесіду. І лише коли порушник не виправляється, офіцер поліції притягає його до відповідальності, передбаченої законодавством.

4-zp

Спільний прийом громадян у приміщенні поліцейської станції дільничним Вадимом Сафоновим та інспектором з охорони правопорядку Ольгою Бигар.

Зокрема, штрафували любителів зрізати з сільської клумби квіти; власників безприв’язних собак, які по сусідських сараях лазять; за випас худоби в недозволеному місці; п'яних бешкетників тощо. А якщо якусь особу засуджено, наприклад, до громадських робіт, Ольга Бигар дає завдання та контролює виконання. Зазвичай завдання спрямовані на поліпшення благоустрою, але інспектор намагається добирати такі роботи, щоб вони ще й повчальними були. Як, наприклад, направила Олексія, засудженого через несплату аліментів, наводити лад на дитячому майданчику.

А інспектор з охорони правопорядку та благоустрою Дмитрівського старостату Зеленопідської ОТГ Олександр Романік сам більше працює над благоустроєм - наглядає за чистотою, косить газони, проводить профілактичні бесіди з місцевими, щоб сміття прибирали. Бо Дмитрівка  більш-менш спокійне село. Хоча, як це не дивно, тут з 585 дорослих майже двадцять осіб свого часу відбували покарання у місцях позбавлення волі. Тож пан Романік ще й за їх поведінкою наглядає.

Проте село Архангельська Слобода (загалом 981 житель, виборців – 726 осіб), за словами Галини Лобунько,як “порохова діжка”, постійно щось трапляється. Тому вона шукала кандидатуру на інспектора з охорони правопорядку ще й у цьому населеному пункті. Однак не встигла. Бо на виборах 25 жовтня цього року в громаді обрали іншу голову.

Тому подальший розвиток у громаді безпекових ініціатив поки що під питанням.

Фото Павла Мамонтова

Публікація підготовлена в рамках проекту “Шерифи для нових громад” за фінансової підтримки у 2018-2019 роках Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. З 2019 року проект реалізується Благодійною організацією “Фонд милосердя та здоров'я” та Громадською організацією “Інформаційний ресурсний центр “Правовий простір” за підтримки Міжнародного фонду Чарльза Стюарта Мотта. Погляди, відображені у цьому матеріалі, належать його автору і можуть не співпадати з думкою Міжнародного Фонду “Відродження” та Міжнародного Фонду Ч.С. Мотта.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ