Підтримати нас

Божевільні серед нас чи ми серед божевільних?

Vgoru
Автор статті
29 серпня 2021 15:15
3,219
Поширити:

Американський психолог Девід Розенхан зважився на найскандальніше наукове дослідження кінця XX століття. Він відправив до психлікарень США здорових людей, які вдавали душевнохворих і проаналізували роботу медустанов, як кажуть, зсередини.

Та вибратися на волю "несправжнім" божевільним виявилося непросто, а отримані дані шокували всю наукову громадськість. З чим зіткнувся дослідник під час експерименту і чому лікарі не змогли розпізнати симулянтів?

Розенхан разом з одинадцятьма добровольцями, прикинувшись хворими, проникли в 12 психіатричних клінік, пройшли там лікування і спробували вийти на свободу. Вони скаржилися на галюцинації й внутрішні голоси, які нечітко повторювали слова. Ця клінічна картина була схожою на звичайну депресію, однак симулянтів все одно помістили під нагляд.

Діагноз "шизофренія" отримали 11 з них, а одному поставили біполярні розлади. Усім запропонували медикаментозне лікування. Як тільки псевдопацієнти опинялися всередині лікарні, то тут же починали поводитися природно і більше ні на що не скаржилися.

Люди Розенхана пролежали в лікарні від 7 до 52 днів і були виписані з діагнозом "шизофренія в стадії ремісії", що свідчило про повну впевненість медиків у психічних відхиленнях псевдопацієнтів. Експериментатори відчували на собі психологічний тиск і байдужість персоналу. Цікаво, що справжні душевнохворі, які проходили лікування разом з симулянтами, тут же виявляли серед себе засланців.

На другому етапі експерименту Розенхан свідомо домовився з керівництвом клініки, що протягом трьох місяців надішле до них симулянтів. Лікарі знайшли 41 симулянта. Насправді ж Розенхан взагалі нікого не посилав і всі 41 пацієнти були хворими насправді. Таким чином, учений з'ясував, що виявити здорову людини серед психічно хворих сучасна медицина не може.

Спостереження психолога у 1974 році опублікував журналі «Science». Їх зустріли не тільки з жахом від результатів з боку звичайних людей, а й шквалом критики з боку колег дослідника.

Попри наочні докази вад психіатричної діагностики, експеримент Розенхана визнається не до кінця чесним. Психіатрія - найбільш неточна наука з медичних галузей, і лікарі часто помиляються в діагнозах.

Найчастіше психічно хворі люди зовні не відрізняються від здорових: у них осмислений погляд, грамотна мова і кожен переконаний, що він абсолютно здоровий. Тривожні симптоми заховані глибоко всередині людини. Саме такі пацієнти, що зовні ніби в повному порядку, найбільш небезпечні для себе й оточуючих.

Також варто пам'ятати, що з точки зору психіатрії, всі люди так чи інакше божевільні. Кожен з нас робить щось дивне: розмовляє сам з собою, танцює на самоті під уявну музику або слідує дурним забобонам.

Не допоможуть у постановці діагнозу ніякі тести, адже у них немає точних відповідей, і лікар повинен «вгадати» стан пацієнта.

Психіатричні лікарні не можуть зі стовідсотковою гарантією відрізнити хвору людину від здорової, і формально будь-яку людину можна запроторити за глухі стіни. Якщо вже ви привернули до себе увагу психіатра, то краще з ним не жартувати.

Більше новин Херсона читайте у нашому Телеграм-каналі.

За матеріалами zefirka.net

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ