Підтримати нас

Борги за “комуналку” стрімко зростають. Підприємства-постачальники “пішли в атаку” на населення

Автор статті
24 січня 2022 16:00
1,299
Поширити:

Колосальні борги за послуги енергопостачальних підприємств, які здавна називають "комуналкою", - одна з найголовніших проблем української економіки останніх років. Регулярне підвищення тарифів при мізерних зарплатах і пенсіях, які має переважна більшість населення країни, набуло рис загальнонаціональної катастрофи. І з кожним роком ситуація посилюється.

Згідно з повідомленням Державної служби статистики України, ще на кінець листопада 2021 року борги становили 72,6 мільярда гривень. У порівнянні з серпнем 2020 року борги споживачів зросли у півтора рази.

У цій ситуації енергопостачальні компанії дружно вирішили вжити агресивних заходів до боржників. Зачекавши, поки населення відсвяткує новий рік, підприємства “пішли в атаку”, в унісон попереджаючи абонентів про необхідність погасити заборгованість та погрожуючи відключити людей від послуг. Щобільше: ці відключення вже повсюдно йдуть на повний хід.

Так, на сторінці АТ “Херсонобленерго” у Фейсбуці зазначено, що оператор розподільної системи "Херсонобленерго" отримав запит від постачальника електроенергії "Херсонська обласна енергопостачальна компанія" щодо відключення понад 2,5 тисячі боржників - побутових споживачів. Процес припинення  послуг абонентам, які несвоєчасно або не повністю поставлені на облік, за словами постачальника електроенергії, розпочався 10 січня 2022 року.

У рамках цієї кампанії на Херсонщині з 19 січня 2022 року понад 400 споживачів уже втратили електроенергію. Як заявляють у компанії, також цього року понад тисячі клієнтів вже погасили заборгованість, а постачальники скасували претензію на відключення їх об'єктів.

У Херсонській області в розпал зими “під роздачу” потрапила ціла низка гуртожитків, мешканці яких, маючи більш ніж скромні доходи, просто не в змозі оплачувати “комуналку”. Наприклад, через борги, що перевищують 2,5 мільйона гривень, збираються відключити від електроенергії гуртожитки у Новій Каховці. У “Херсонобленерго” стверджують, що це відбудеться “через бездіяльність посадових осіб комунального підприємства “Новокаховський гуртожиток”. Оператор ринку скаржиться, що “керівництво підприємства та місцева влада від вирішення проблем громадян самоусунулися, впродовж року жодних кроків щодо погашення боргів зроблено не було”.

"Більш того, - пишуть у "Херсонобленерго", - зараз невідомі перешкоджають законним вимогам енергопостачальника та блокують роботу енергетиків".

Аналогічна ситуація склалася й в обласному центрі. Щобільше, один із гуртожитків, будинок по вулиці Паровозній, 121, уже відключено від електроенергії.

“У цьому будинку деякі несвідомі особи довго не розраховувалися за послугу, накопичуючи загальний борг, а нині без електропостачання залишилися всі…  За будь-які послуги, як і за товари в магазині, необхідно платити самому, а не чекати, накопичуючи борги, що за тебе заплатить хтось інший”, - повчає мешканців гуртожитку на сайті Херсонської міськради начальник відділу з планування та координації управління житлового господарства департаменту міського господарства Дмитро Шалагін.

Аналогічні претензії до боржників висувають і у “Херсонгазі”. При цьому в акціонерному товаристві потенційні відключення пов'язують із припиненням дії на Херсонщині “червоної” зони карантину, коли відключати боржників від енергопостачання було заборонено.

“У зв'язку із завершенням дії “червоної карантинної зони” у Херсонській області АТ “Херсонгаз” направило попередження всім споживачам-боржникам із зазначенням кінцевої дати сплати заборгованості. У разі несплати заборгованості на вказану в повідомленні дату споживачеві-боржнику буде припинено розподілення газу, у тому числі механічним способом”, - пишуть газопостачальники.

У доблесній кампанії масових відключень не відстають від приватних компаній і комунальні підприємства. Так, КП "Херсонтеплоенерго" попередило споживачів, що їх позбавлятимуть тепла, бо постачальник природного газу, компанія “Нафтогаз Трейдинг”, вимагає повністю  стовідсоткової оплати за свої послуги.

“ТОВ “Газопостачальна компанія “Нафтогаз Трейдинг”  запровадила жорсткіші умови розрахунків за природний газ, у разі порушення яких “Херсонтеплоенерго” отримуватиме газопостачання від постачальника “останньої надії” за ринковими цінами для всіх категорій споживачів, у тому числі і для населення. Це неминуче призведе до подальшого збільшення тарифу. Така складна ситуація спонукає звертатися до споживачів із проханням погасити заборгованість та здійснювати передоплату за опалення, адже це дозволить підприємству розраховуватись за “блакитне паливо” вчасно”, - пояснюють у “Херсонтеплоенерго”.

Зрештою, не відстає від колег і Херсонський водоканал, який радить споживачам вирішувати проблеми із заборгованістю у “досудовому порядку”.

“За 2021 рік до суду було подано заяв про стягнення з боржників заборгованості на загальну суму 4,08 млн грн. Зараз Херсонський міський суд вже задовольнив вимоги Водоканалу на  2,08 млн грн, з яких стягнуто з боржників понад 300 тис. грн”, - повідомляють у Херсонводоканалі.

Також людей попереджають:

"На етапі примусового виконання боржникам додатково, крім суми заборгованості, нараховуються судовий та виконавчий збір, а також найнеприємніше - боржники будуть обмежені у вільному користуванні власним майном".

Проте, хоч би якими ефективними не були всі ці драконівські заходи, всі ми чудово розуміємо, що за нинішнього співвідношення тарифів і сум зарплат-пенсій борги населення якщо і скоротяться, то незначно. Отже, незабаром соціальна напруга, яка й так уже зашкалює, може досягти максимального градуса.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ