Підтримати нас

Автобусна арифметика 2: «комунізму» не буде

Автор статті
02 лютого 2017 14:00
561
Поширити:

Уперше в історії нашого міста громадські обговорення ініціювала сама громадськість. Проходили вони 30 січня о 10 ранку. Зал розділився на дві частини: простих небайдужих херсонців і маршрутчиків.

У водіїв і пасажирів, ясна річ, назбиралася ціла купа претензій один до одного. Що ж не влаштовує пасажирів? По-перше, якість. У деяких автобусів відвалюються колеса, багато хто з водіїв забув правила дорожнього руху. Хамство, паління, брудні сидіння та салон.

Транспортні пристрасті

Двома найболючішими темами виявилися нічні маршрутки та ставлення до пільговиків. Перевізники впевнені, що після 7-8 години вечора місто засинає. І возити нікого. Хоча певні маршрути все ж розвозять херсонців навіть після 22.

В угодах із перевізника­ми є пункт про те, що вони зобов’я­зуються безкоштовно возити 16 пільгових категорій громадян. І, за словами водіїв, вони це справно роблять. А от на слуханнях багато людей обурювалися, що, наприклад, дітей із багатодітних родин просто висаджують з автобусів.

Які ж претензії у водіїв, окрім низького тарифу? Чесно кажучи, німбу над головами у пасажирів немає. Люди також іноді не зовсім ввічливі з водіями, голосно розмовляють у них над вухом по телефону, псують сидіння, пишуть на них матюки, залишають сміття, ще й витирають руки фіранками.

Як порозумітися? Члени громадської ради при міському голові розробили план. По-перше, запропонували не доручати перевізникам розраховувати тариф. А користуватися дослідженням, що зробив наш технічний університет. По-друге, запровадити електронні квитки. Далі: дотримуватися графіку руху, реальні нічні маршрутки, конкуренція на напрямках.

Водії не захотіли навіть слухати. І кожну репліку супроводжували свистом та криками “Ганьба”!.

Чому по 5, а не по 3

Це були перші громадські слухання, на яких люди не були проти підвищення тарифу. Бо усі бачать, що робиться з доларом, цінами та податками. Є лише одна умова –прозорість. Перевізники мали показати громаді, що 5 гривень – тариф обґрунтований. За кілька днів на офіційному сайті міської ради опублікували розрахунки деяких фірм. Активісти знайшли в них багато цікавинок. Так, виходить, що з кінцевої зупинки до іншої у маршрутці везуть аж 3 пасажири. Таке собі велике таксі. І взагалі, пасажирів стало менше. Громадські активісти запевняють, що перевізники мінімум на 20% занижують кількість клієнтів.

У власних розрахунках перевізники вказали тариф, за якого вони змогли б комфортно працювати. Від 10 до 12 гривень. Проте фірми нібито пішли херсонцям назустріч. І погоджуються хоча б на 5 гривень. Інакше пообіцяли не вийти на маршрути. Тобто знову в хід пішла мова ультиматумів...

Більше двох годин пасажири намагалися знайти спільну мову з водіями. Не вийшло. Почалося голосування за резолюцію. Маршрутчики обома руками голосували за підвищення. Усього за 91 людина, проти 73. Тільки почали голосувати за підвищення якості обслуговування – водії просто покинули зал. Виходить, ця тема їм нецікава.

Дія друга: фіранки та біляші

Наступного дня, тобто 31 січня, на засідання зібрався херсонський виконком. Він і мав розсудити херсонців. Проте у порядку денному, серед 35 питань, громадського транспорту просто не виявилось. Однак присутні з обох таборів здаватися не збиралися. До залу навіть “заїхали” студенти із картонним автобусом з написом “нічний”.

Після розгляду усіх питань дійшла справа до маршруток. Риторика повністю повторювала громадські обговорення.

Тільки до переліку претензій додалися...фіранки.

– Влітку вам (пасажирам) потрібні в салоні фіранки. А взимку ні. Ви вже якось визначтеся, – заявила керівник транспортного управління Аліса Вербицька. І нагадала, що не можна витирати жирні від біляшів руки фіранками. Так ось у чому криється корінь зла…

Деякі активісти взагалі попередили, що готові вийти на протест, палити шини і навіть маршрутки.

Що про цю ситуацію думає міський голова?

– Наші люди мріють про якийсь комунізм. Але його не буде. Наші люди хочуть отримувати щось безкоштовно, – заявив міський голова.

Справа з громадським транспортом у Херсоні настільки серйозна, що нею зацікавилася СБУ. Обласне управління написало меру листа. І попередило, що війну за підвищення тарифу можуть використати сепаратисти для розхитування ситуації в місті. І просять виконком врахувати це при прийнятті рішення. Що ж зробив виконавчий комітет? Підтримав подорожчання проїзду у тролейбусах до 2,5 грн з 13 лютого.

А ось плата  за проїзд у маршрутках поки лишається на старому рівні. “За” назбиралося усього 8 голосів.

Такому рішенню зраділи херсонці і обурились перевізники. Деякі з них одразу заявили, що 1 лютого “хрен кто выйдет на маршрут”. За чутками, водії збираються оголосити страйк. Пояснити ситуацію  зібрався міський голова. Для цього на 9 ранку 1 лютого він скликав брифінг.

Апокаліпсис

Настав морозний ранок 1 лютого. І для багатьох херсонців він виявився не таким уже й добрим.

На зупинках – десятки людей, яким треба на роботу та навчання. На горизонті – поодинокі маршрутки, які буквально беруть на абордаж. Такими заповненими херсонські тролейбуси не були вже давно.

Херсонці вирішили об’єднатися і в соцмережах створюють спеціальні форуми. На цих Інтернет-майданчиках городяни домовляються про маршрути і час пересування в Херсоні на особистому автотранспорті.Мабуть, єдині, хто радів такому колапсу – таксисти. У них було справжнє свято. Адже перевізники випустили на маршрути лише третину  автобусів.

– Ми передбачили, що таке може статися, тож вранці 1 лютого на лінії вийшли 36 тролейбусів та усі машини нашого комунального перевізника. Вийшло 180-190 машин, а треба 500. Сьогодні на 11 ранку я проведу нараду з перевізниками, щоб вирішити питання з тарифами.

Ми зробимо все, щоб до кінця дня маршрутки вийшли. Нагадаємо, що за страйк перевізників передбачено кримінальну відповідальність, – заявив на брифінгу міський голова Володимир Миколаєнко.

До слова, перед початком брифінгу надійшло повідомлення, що будівлю міськради заміновано.

Що робитиме міська влада, якщо перевізники не погодяться на запропоновані умови? За словами Володимира Миколаєнка, тоді Херсон шукатиме перевізників із інших міст. Хоча процес розірвання договорів не такий простий. Також міський голова шкодує, що торік місто так і не придбало 12 тролейбусів. А от на автобуси для комунального перевізника у міста грошей поки немає.

Чи є вихід із ситуації? Є. Варто розвивати комунальний транспорт, тоді і не буде залежності від приватних перевізників. І ввести електронний квиток, який покаже реальну кількість перевезених пасажирів. Але на це потрібні гроші, немаленькі. І велике бажання.

До вечірньої години пік 1 лютого всі маршрутки пообіцяли вивести на дороги Херсона. Зі свого боку міська влада переконує членів виконкому підвищити тариф до 5 гривень, перевізники обіцяють дотримуватись умов договору, буде створено робочу групу, яка протягом 90 днів опрацьовуватиме усі пропозиції з резолюції громадських слухань щодо роботи міського транспорту.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ