Підтримати нас

ЗСУ завдали ударів по російських кораблях у Криму: скільки їх втратила армія РФ?

Вгору
Автор статті
26 березня 2024 10:03
325
Поширити:
«Ямал». Фото: Мілітарний

Підтверджено, що Збройні Сили України завдали удару по двох російських десантних кораблях 775-го проєкту «Ямал» та «Азов» в окупованому Криму. Наразі ще йде дорозвідка щодо конкретних пошкоджень.

Про це в ефірі Медіаплатформи “Вгору” повідомив речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук. 

“Це досить, потужні одиниці, як на свій час, але нагадую, що побудували їх в Польщі ще за часів СРСР”, – додав Плетенчук.

За його словами, ці кораблі можуть мати бортове озброєння, вони призначені для висадки десанту на узбережжя. Також  для транспортування різних видів бронетехніки.
 
Однак, коли були серйозні проблеми з Кримським мостом, їх використовували як пороми, додав речник.

Дмитро Плетенчук розповів, що «Ямал» був відремонтований і вже його готували для виконання завдань. «Азов» – ще був у ремонті.

Окрім цього, він зазначив, що Сили оборони влучили в будівлю військово-морської бази «Севастополь». 

“Це теж досить суттєва втрата для окупаційних військ, тому що саме ця структура займається забезпеченням бойової діяльності Чорноморського флоту в Криму”, – додав речник.

На півострові була пошкоджена третина російських кораблів. Водночас російське командування змушене розміщати свій флот у Криму, адже на військово-морській базі «Новоросійськ» не вистачає причалів.

“Серед них є навіть один носій крилатих ракет, який використовують як корабель протиповітряної оборони. Це малий ракетний корабель «Циклон»”, – розповів Плетенчук.

  • "Ямал" проєктували в Польщі 1987 року. Екіпаж становить 98 осіб, а довжина 112,5 метра. 
    "Азов" має довжину 112 метрів і вміщує 87 осіб екіпажу.
  • 11 березня Повітряні Сили ЗСУ в районі Кінбурнської коси знищили російський танкер "Механік Погодін", на якому розташовувався спостережний пост для ведення розвідки, а також засоби РЕБ.
  • У ніч 5 березня спецпідрозділ ГУР МО України  “Group 13” атакував морськими дронами “Magura V5” патрульний корабель Чорноморського флоту РФ “Сергій Котов” неподалік Керченської протоки. На кораблі планували розмістити зенітно-ракетні комплекси.  
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ