Підтримати нас

Знову про раків та Службу безпеки

24 вересня 2016 12:00
524
Поширити:

У серпні до нашої редакції завітав сільський голова Старої Збур’ївки Віктор Маруняк. І розповів: Служба безпеки України не хоче помічати сепаратистів на Херсонщині.

Замість виконання своїх прямих обов’язків, Служба безпеки цікавиться, де можна взяти раків і де б керівництву пополювати. Тому боронити село від можливих провокацій та можливого вторгнення російських військ змушені самі селяни. А на діяльність дивної організації “Нова громада” спецслужби взагалі не звертають уваги. Керівник цієї організації Сергій Рябов разом з іншими однодумцями взяли участь в одному з перших сепаратистських мітингів у Херсоні 1 березня 2014 року. Це все зафіксували журналісти, матеріали передали до СБУ. Звідти – жодної реакції. Про це йшлося в матеріалі “Замість сепаратистів Служба безпеки... ловить раків”  (“Вгору”  №32(724) від 11.08.2016).

Після виходу матеріалу ми надіслали інформаційні запити до СБУ та його територіального підрозділу на Херсонщині. І запитали: чи проводилися службові розслідування стосовно фактів, про які нам розповів Віктор Маруняк. І чи взагалі перевірялася діяльність загадкової організації із сепаратистським нахилом “Нова громада”. І отримали дуже цікаві відповіді.

Отже, головне управління повідомило, що “службове розслідування стосовно діяльності співробітників УСБУ в Херсонській області за інформацією, опублікованою в газеті, в Службі безпеки не проводилось”. Також нічого у Києві не знають і про організацію “Нова громада”. Така інформація у них, як сказано у відповіді, просто “відсутня”. Напрошується кілька висновків: або у столиці просто не цікавляться тим, що коїться на Херсонщині. Або знають і їх усе влаштовує.

Обласне управління виявилося більш обізнаним. Тож факти, які ми виклали у статті, СБУ одразу перевірила. І ось що встановила. Організація “Нова громада”  утворилася ще 2013 року. Проте на території області вона не зареєстрована і діяльності не здійснює.

Далі цитуємо: “Згідно пояснень голови Старозбур’ївської селищної ради Маруняка В.В. викладена інформація була актуальна до 2015 року. З того часу територіальна громада припинила свою діяльність. Суспільно-політична обстановка в с. Стара Збур’ївка нормальна (не стабільна, а просто нормальна. Які ж критерії у нормальності? – авт.). Сім’я Рябових на даний час себе не позиціонує (Це як? Їх немає в селі чи вони просто вже не ходять на сепаратистські мітинги? – авт.). Претензій до співробітників УСБУ голова сільради також не має”. І жодного слова про те, чи проводилися службові перевірки по викладених у статті фактах. Проста неуважність чи дійсно є що приховувати?

Відповідь підписав особисто начальник обласного Управління СБУ Олег Зубков.

– За 4 дні після виходу статті до мене прийшли співробітники обласної СБУ. І звинуватили у тому, що така публікація – це провокація проти СБУ. І вимагали написати спростування. Я їм сказав “Я готовий ще раз підписатися під кожним словом, яке надрукували в газеті”.  Тоді тон бесіди трохи змінився. Люди з СБУ сказали: “Ми нещодавно тут працюємо, а тепер усі будуть думати, що це ми “сволочі”, – розповів нам Віктор Маруняк.

Стаття мала такий резонанс, що тепер працівники Служби безпеки ледь не щодня телефонують сільському голові, розпитують про ситуацію в Старій Збур’ївці.

Приходив до сільського голови і рідний брат Сергія Рябова.

– Каже, прочитав статтю. І хоче нас помирити. Запевняв, що Сергій чудити більше не буде. До речі, зараз і “Нова громада”  притихла, – розповів Віктор Маруняк.

Чому спецслужба до виходу статті не виконували свою роботу? Чому лише після широкого розголосу кричущої ситуації на кордоні з Кримом СБУ починають цікавитись наявністю фанатів “руського міра”? Можливо, тому, що ловити раків набагато приємніше, ніж сепаратистів?

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів