Підтримати нас

Здала СБУ тисячу зрадників: суд пом'якшив термін колаборантці

Vgoru
Автор статті
07 липня 2023 12:38
635
Поширити:

Шевченківський суд Києва виніс вирок мешканці Херсона, яка працювала в окупаційному «Головному управлінні Міністерства внутрішніх справ Херсонської області». Жінка визнала вину й активно допомагала слідству у викритті інших колаборантів. Їй доведеться відбувати п'ять років за ґратами – це покарання суттєво  менше, аніж передбачено законом. У Кримінальному кодексі йдеться про строк від 12 до 15 років за обіймання посади в незаконному правоохоронному органі на окупованій території.

Про судове засідання щодо цієї справи пише “Судовий репортер”.

До окупації обвинувачена працювала старшою оперуповноваженою інформаційно-аналітичного центру управління кадрового розшуку ГУ МВС у Херсонській області.

У судовому засіданні жінка розповідає, що 24 лютого прибула до місця служби у звʼязку з оголошенням бойової тривоги, і виконувала наказ керівництва на знищення службової документації. Після цього жіночий особовий склад відпустили додому і сказали чекати подальших інструкцій. Від керівництва вона дізналась, що евакуація є добровільною та самостійною, тому відмовилася від неї та вирішила залишитись у Херсоні: її родина не має власного автомобіля, її батько – з інвалідністю, і на той час лікувався, а мати має захворювання серця. 

Жінка примусово почала працювати на окупантів, побоюючись розправи над її батьками. За її словами, вона неодноразово писала рапорти до керівництва, прохаючи сприяти її виїзду на підконтрольну територію України, але вони залишалися без уваги. Двічі жінка намагалася виїхати самостійно з окупованого міста, однак на блокпостах її не пропускали. 

З 19 липня 2022 року, як стверджує жінка, її проти волі та без відома перевели до Головного управління міністерства внутрішніх справ Херсонської області при окупаційній владі. Вона перевіряла накази про призначення, звільнення та переведення співробітників окупаційної поліції, займалась статистичною звітністю та доповідала керівництву про укомплектованість кадрами.

Для тих, хто в органах раніше не працював, оголошували набір і люди приходили до райвідділів та писали заяви про прийом на роботу. Чи всі вони робили це добровільно, жінка не знає. 

За словами обвинуваченої, звільнитися можна було тільки за згодою керівника. Якщо він не підписував заяву на звільнення, то її ніхто не розглядав. 12 вересня 2022 року Анна звільнилася з «поліції», як вона стверджує, за власним бажанням, оскільки в неї виник конфлікт із представниками РФ. 

“Я не погоджувалася з окупаційним законодавством і тим, що в Херсоні хотіли провести референдум. Я не підтримувала ту владу й те, що Херсон був окупований. У звʼязку з цим рішення було звільнитися (…) При звільненні я на свою флешку скинула всю службову інформацію, що стосувалася кадрового підрозділу: усі накази, таблиці… Всю інформацію зберегла й передала до Служби безпеки України”. 

Жінка сама прийшла до правоохоронців. На обшуку вона добровільно віддала свій робочий ноутбук, флешку та мобільний телефон. 30 листопада 2022-го її офіційно затримали.

Експоліціянтка підтвердила, що іноді накази про призначення видавали щодо людей, які не знали про своє працевлаштування і не роботу не виходили. На допиті в суді вона пригадала два таких випадки.

Обвинувачена просила взяти до уваги, що, ризикуючи власним життям та здоровʼям, зібрала й передала українським спецслужбам всю можливу службову інформацію про більш ніж тисячу людей, які співпрацювали з окупаційною владою.

Суд врахував зʼявлення жінки із зізнанням, її щире каяття, активне сприяння слідству злочину, скоєння нею злочину внаслідок збігу тяжких особистих обставин, негативне і критичне ставлення обвинуваченої до вчиненого. Тому суд погодився призначити покарання нижче від найнижчої межі, встановленої в санкції закону.

Колишню поліціянтку засудили до п'яти років позбавлення волі з забороною на 10 років обіймати посади в правоохоронних органах, без конфіскації майна. 

Раніше ми писали про те, що суд визнав винним чоловіка в колабораціонізмі, який став поліціянтом у незаконному правоохоронному органі під час окупації Херсона. Він патрулював територію Херсона, охороняв приміщення, які були незаконно захоплені та використовувались армією РФ. Його засудили на строк восьми років із позбавленням права працювати в правоохоронних органах та державних органах влади строком на 15 років, без конфіскації майна.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ