Підтримати нас

Замість сепаратистів Служба безпеки... ловить раків

15 серпня 2016 12:04
416
Поширити:

Сільський голова Старої Збур’ївки Віктор Маруняк розповів: Служба безпеки України не хоче помічати сепаратистів на Херсонщині.

– Вікторе Васильовичу, що спонукало Вас до такого висновку?

– Перший раз СБУ здивувала мене ще в 2007 році, коли  проходив масовий дерибан земель вздовж Дніпра. Коли ми почали з цим боротися, то мені навіть вдалося потрапити в управління “К”  (відділ боротьби з корупцією – авт.) у столиці. Я їм виклав усі матеріали, що в нас були, списки, схеми. Вони це все подивилися і порадили принести їм підколоті та підшиті матеріали. Тобто, я мав провести повне розслідування і принести його їм на тарілочці. Досі пам’ятаю деталь, яка мене тоді вразила: майже у кожному кабінеті стояли банки з-під кави з дірками у кришках, а на них наліпки “На боротьбу з корупцією” ...

У 2012-2013 році в Старій Збу­р’ївці з’явилась організація “Нова громада”. Вона створювалась як альтернативний орган влади, який мав би вплив на громаду села. Таке явище прокотилося по всій країні. Особливо активно подібні ініціативи запрацювали в селах. Навіщо це робилося? За будь-якого вторгнення ця організація буквально одразу взяла б на себе повноваження органу влади. І СБУ на це не реагувала до нападу Росії, і не реагує зараз.

– Але для такої цілі потрібно мати достатньо однодумців у громаді.

– У Старій Збур”ївці це відбувалося так. З’являвся ініціатор, збирав до десятка людей. Писали протокол зборів, виготовляли печатку з гербом. І обирали так званого представника громади. У Старій Збур’ївці ним став Сергій Рябов. А потім вони ходили до людей і вкладали з ними “договори”. Про що? Про те, що житель села Іванов довіряє “обраному”  представнику громади представляти свої інтереси у стосунках із усією громадою. Багато людей потім приходили до сільради і питали мене: “Васильовичу, а що це за уповноважений Старозбур’ївської громади? Ще й з гербовою печаткою”. Чи, наприклад, приходили до когось і казали: “А давайте будемо річку захищати”,  – “Давайте!”. А для цього потрібно підписати папірець. Людина, не читаючи, підписує і йде далі поратись на городі. У Старій Збур’ївці подібні “договори” підписали 200 людей. Так робилося і в Рибальчому, Кардашинці та інших селах. Усім членам організації “Нова громада”  почали видавати “посвідчення людини”. І знову ж – із гербовою печаткою. Я одразу звернувся до СБУ. І мене здивувало, що подібні факти їх не зацікавили. Тоді ми самостійно почали моніторити Інтернет. І побачили, що подібне явище є по всій Україні. Це чітко вибудувана організація, яка непогано фінансується. Самі члени розповідали нам, що їздили на різноманітні семінари в Одесу, Сімферополь. Але тоді ми не розуміли, навіщо взагалі це все робиться.

Усі матеріали, що назбирали, ми передали до СБУ. Жодної реакції звідти не було. Усе, що нам тоді вдалось добитися – це провести нараду з силовиками у Голій Пристані. Бо подібне явище почало розповзатися по інших селах – Чулаківці, Кардашинці, Рибальчому. Вислухавши нас, офіцер СБУ заявив, що подібне явище – “происки госдепа США”. Хоча ми у своїх пошуках вийшли на проект Медведчука “Український вибір”. А якщо так, то зрозуміло, що подібний проект створили не для роботи на США, а на Кремль. Тоді я зрозумів, що звертатися за допомогою до СБУ не має сенсу. І нам варто самостійно вирішити цю проблему хоча б у себе.

– Після того, як у Криму РФ провела “референдум”, щось змінилося у ставленні СБУ до проблеми?

– У СБУ є так звані куратори районів. У нашому районі, як правило, це був молодий хлопець, який приїжджав до сільських голів, питав, які є проблеми. Куратори від СБУ дуже часто змінювалися. Був там один хлопчина, який постійно мені дзвонив лише з одним питанням: “Васильовичу, а де дістати раків?” .

Коли тільки почалися події в Криму в 2014 році, ми в селі створили Комітет Самооборони. Щодня чекали, що в наш бік із півострова підуть російські війська. Що саме робити – ми не знали, але знали, що маємо робити хоч щось. Я чекав, що сільських голів збере СБУ і проведе інструктаж, що і в яких ситуаціях робити. Мені це здавалось настільки логічним, що я чекав сигналу від них щодня. Проте не сталося. Напруга зростала. У квітні 2014 року мені зателефонував черговий куратор району. І запитав: “Васильовичу, куди можна поїхати на полювання? Нашому керівництву хочеться відпочити”. І це в той час, коли анексували Крим, а на Сході України вже активізувалися сепаратисти!

Я зрозумів, що звертатися за допомогою до СБУ не має сенсу. І нам варто самостійно вирішити цю проблему хоча б у себе...

Міліція також тоді була деморалізована. Працівники райвідділу самі звернулися до нашого Комітету Самооборони й попросили, щоб у разі нападу ми їх захищали. Ми навіть провели кілька навчань ,  як у разі небезпеки ми з палицями будемо захищати райвідділ міліції.

І саме у той час представники “Нової громади”  проявили себе в тому, для чого їх готували.  Керівник організації Сергій Рябов разом з іншими однодумцями взяли участь в одному з перших сепаратистських мітингів у Херсоні 1 березня 2014 року. Це все зафіксували журналісти, матеріали я передав до СБУ. Звідти – жодної реакції.

– А як зараз? Ця організація ще діє у Старій Збур’ївці? СБУ якось реагує?

–  Ще у березні 2014 я зателефонував куратору по району від СБУ. Кажу: зараз представники нашої Самооборони затримають Сергія Рябова і доставлять туди, куди скажете. З того боку слухавки – розгубленість. Через 15 хвилин дзвінок: “Вікторе Васильовичу, не треба нічого робити. Бо досі незрозуміло, у який бік ситуація в країні повернеться” .

Кілька тижнів тому я сам зателефонував до СБУ. Розповідаю: Сергій Рябов регулярно їздить на 1,5-2 місяці на територію Росії. Потім повертається на тиждень-другий, проводить агітацію в селі й знову їде до агресора. І так триває більше року. Така інформація виявилася для співробітників СБУ відкриттям.

А десь тиждень тому дзвонить мені новий куратор району від СБУ. І каже “Вікторе Васильовичу, що у вас там за нова організація “Нова громада” ?”. Це при тому, що організація діє вже більше чотирьох років.

– А як зараз поводить себе “Нова громада” ?

– Кілька тижнів тому Сергій Рябов знову намагався розхитати ситуацію в Старій Збур’ївці. Ще 2009 року районна адміністрація виділила комусь ділянку землі коло річки. А Рябов зараз знайшов в Інтернеті інформацію, що ця ділянка продається. Приїхав із Криму з роздрукованими листівками про те, що нібито сільрада роздає землю невідомо  кому. Прийшов до одного з рибалок і попросив розповсюдити листівки. Мовляв, дивіться, що в селі робиться!

– Як багато людей підтримують “Нову громаду”?

- Взагалі, у селах є багато проросійськи налаштованих людей. Вони не ходять на мітинги з плакатами. Проте це потенційна загроза. Чи є їх списки у СБУ? Чи СБУ якось працює з ними? Невідомо. Ми знову робимо все самі. У нас є такий список по Старій Збур'ївці. Вплинути на цих людей ми не можемо. Проте ми хоча б знаємо, хто готовий вийти з квітами, якщо окупанти прийдуть на нашу землю. Знаємо, чого від них чекати в критичних ситуаціях, і Комітет самооборони готовий адекватно реагувати на це.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ