Підтримати нас

Законопроект Порошенка про незаконне збагачення – «абсурдний»

Vgoru
Автор статті
01 березня 2019 05:31
736
Поширити:

Запропонована президентом України редакція статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення гірша, ніж попереднє, визнане неконституційним, формулювання.

До такого висновку дійшли експерти Центру протидії корупції, наголосивши на "абсурдності" президентського законопроекту. У ЦПК зазначили, що за нормою, запропонованою у президентському законопроекті, незаконне збагачення неможливо буде довести в суді.

"Якщо раніше для покарання чиновника за незаконні статки необхідно було довести отримання хабара, то зараз Порошенко пропонує довести, що чиновник не отримував хабар та не зловживав своєю посадою", - йдеться в заяві.

Як пояснили у ЦПК, у разі прийняття проекту закону президента, слідчі органи будуть зобов’язані надати суду окремі докази, які підтверджують, що чиновник не отримував хабарі або не зловживав владою чи службовим становищем. А вже потім мова може йти про незаконне збагачення.

Це означає, що мають бути проведені окремі слідчі дії, щоб спростувати ці два злочини (зловживання та отримання хабара), що не передбачено Кримінально-процесуальним кодексом. Окрім того, на переконання ЦПК, "абсурдний" президентський законопроект  унеможливлює притягнення до кримінальної відповідальності за набуття майна, яке не пояснюється офіційними доходами.

Близько 30 народних депутатів могли стати фігурантами розслідувань щодо незаконного збагачення, але зараз це неможливо, тому що Конституційний суд скасував відповідну статтю Кримінального кодексу. Про це заявив глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький в ефірі одного з телеканалів.

За його словами, за весь період роботи САП та Національного антикорупційного бюро було відкрито 106 проваджень за статтею про незаконне збагачення, 65 проваджень розслідуються, 37 проваджень закрито, а 4 провадження направлено до суду з обвинувальними актами.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ