Підтримати нас

З Херсонщини до Одещини: кулани з Асканії-Нової випущені в Тарутинський степ

Автор статті
29 грудня 2021 09:42
941
Поширити:

Уже другу групу куланів перевезено з Асканії-Нової до Тарутинського степу, що в Одеській області. Зміна їх звичного середовища існування передбачена довгостроковою програмою реінтродукції (переселення тварин за межі їх природного ареалу та пристосування до нових умов - ред.). Програму координує команда Rewilding Ukraine, яка є партнером європейської природоохоронної організації Rewilding Europe.

З 20 особин другої групи близько двох третин - самки. Першу групу куланів, яких ще називають азіайськими дикими віслюками, доправили на Одещину у травні минулого року і вони вже пройшли акліматизацію. Тож днями їх випустили у степ. Новоприбуле стадо перебуватиме в акліматизаційному вольєрі до весни наступного року, а потім також переселиться у дику природу.

Заповідний Тарутинський степ на Півдні Одещини, а саме у районі дельти Дунаю, досі залишається практично недоторканним. Він має площу понад 6000 га, і подібних місцин дуже мало не лише в Україні, але й у Європі. Колись на широких рівнинах з буйною рослинністю випасалися цілі стада куланів, сайгаків і, навіть, оленів. Проте всіх їх знищили мисливці. 

Метою програми реінтродукції є відновлення тваринного світу цієї місцевості. Принаймні, кількість куланів до 2035 року планують збільшити до 250-300 голів. Звісно, всі вони мають бути життєздатними та пристосованими до нового середовища існування. Всі наступні групи також доправлятимуть з Асканії-Нової.  

Таким чином буде розширено біорізноманіття степу, зменшиться кількість пожеж, а також зміцніє економіка у регіоні, оскільки через урізноманітнення фауни до цих місць планують привабити туристів. У майбутньому в тарутинський степ хочуть також повернути європейську лань та степового бабака.

Фото Андрія Некрасова

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ