Підтримати нас

Євросоюз назвав пріоритети у боротьбі з пандемією

Автор статті
27 березня 2020 14:15
696
Поширити:

Лідери країн ЄС вирішили обмежити необов'язкові подорожі, а також координувати зусилля у забезпеченні медобладнанням та розробці вакцини.

Країни ЄС виділили п'ять ключових пріоритетів з подолання кризи через пандемію коронавірусу. Про це домовилися лідери держав на зустрічі у форматі телеконференції, повідомив президент Євроради Шарль Мішель в п'ятницю, 27 березня.

"Ми вирішили працювати заради досягнення п'яти конкретних пріоритетів. Перший з них стосується продовження заходів та координації зусиль країн-членів, щоб стримати поширення вірусу. Для цього необхідно посилити нашу систему охорони здоров'я", - заявив Мішель.

Пріоритетом у поточній ситуації є обмеження "необов'язкових" подорожей з одночасним продовженням і забезпеченням свободи переміщення товарів, що має ліквідувати дефіцит і захистити спільний європейський ринок, стверджує дипломат.

Другий важливий пункт - координація зусиль на рівні як ЄС, так і національних урядів для забезпечення необхідної кількості медичного обладнання, необхідного країнам-членам у боротьбі з вірусом.

При цьому третім пріоритетом буде координація зусиль з метою підтримки досліджень для прискорення розробки вакцини проти коронавірусу.

"Ми продовжуємо пошук вирішення цієї проблеми. У нас сьогодні також була відеоконференція з "Великою двадцяткою", ми обговорювали варіанти спільних зусиль в розробці і виробництві вакцини, яка є необхідною якнайшвидше", - зазначив Шарль Мішель.

Четвертий пункт - вирішення економічних питань, оскільки криза, що вдарила по Європі і по світу, несе економічні і соціальні наслідки.

"Країни-члени мобілізували ресурси, щоб надати підтримку бізнесу, який був важко вражений заходами стримування хвороби, що мали руйнівний економічний ефект. Важливо, що лідери підтримали рішення, прийняті Єврокомісією і міністрами фінансів щодо Пакту стабільності і зростання, зокрема, активації положення про його призупинення, враховуючи надзвичайні обставини, в яких опинилися країни ЄС. Такий крок надасть їм більшу гнучкість в системі державних витрат", - наголосив Мішель.

П'ятий пріоритет - репатріація європейських громадян, які зараз перебувають в третіх країнах і хочуть повернутися додому.

"Ми будемо просити Єврогрупи продовжити інтенсивну роботу для розробки пропозицій, які повинні забезпечити нашу здатність подолати цю економічну кризу. Ми також вирішили, що Єврокомісія організовує обговорення між євроінститутами і забезпечить, щоб Європейський інвестиційний банк та інші фінансові структури могли закласти основу для виходу з кризи, для мобілізації можливих ресурсів на найближчу, середню і довгострокову перспективу", - резюмував глава Євроради.

Нагадаємо, що раніше країни ЄС закрили свої кордони для необов'язкових поїздок. Обмеження стосуються представників третіх країн і поширюються на всі необов'язкові поїздки.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ