Підтримати нас

Як реформатори засідали у Високопіллі

Автор статті
20 лютого 2020 12:06
915
Поширити:

Питання, чому чиновники вирішили поїхати до Високопілля поговорити про дороги, – оповите таємницею. Але виїзне засідання колегії обласної державної адміністрації вирішили провести саме там, на півночі області.

Неформальна частина засідання почалося ще по дорозі туди. Асфальтівка, від якої лишився тільки напрямок, вразила наших реформаторів. Водій автобуса теж не змовчав, мальовничо і в деталях розповівши про власні враження щоденного рейсування по розбитому шляху. А під час перетину дамби біля Новокаїрів показав місця, де постійно перекидаються вантажівки. Чиновники враз згадали, що в обласному бюджеті з минулого року залишилося 10 млн гривень на дороги. І їх могли б витратити на ремонт одного з таких маршрутів. Хто ж тоді знав, що доведеться їхати по цій трасі.

Розмови про дороги подовжилися під час офіційного засідання. Хтось сказав, що недавно відремонтовану дорогу до Асканії Нової теж вже потрібно ремонтувати. Одразу дехто з чиновників звинуватив представників місцевого самоврядування в недбалості та запропонував їм розбирати занедбані будівлі й засипати цим камінням ями.

А представники Голопристанського району почали жалітися на військову техніку та вантажівки підприємства «Сандора», які розбивають дорожнє покриття вщент. Заступник директора Департаменту будівництва та розвитку інфраструктури ХОДА Анатолій Галамага зробив стратегічний висновок, мовляв, проблеми з дорогами на Херсонщині виникають через нестачу асфальтобетонних заводів.  Після цього по залу  прокотилася хвиля  шепотіння місцевих реформаторів: «Ви б нам  гроші в першу чергу виділили, то були б дороги й без асфальтових заводів».

Голова облдержадміністрації Юрій Гусєв явно був не в гарному гуморі. Під час засідання він що п’ять-десять хвилин звертався до присутніх з проханням «зробити тишу».

«Якщо є бажання поговорити – можете встати й вийти, - заявив зрештою вкрай невдоволений гамором Юрій Гусєв. – У нас засідання колегії. Можливо,  скучили один за одним, їхали довго… Хто там на задніх рядах розмовляє? Встаньте!»…

Заговорили і про амбулаторії.

«Торік будували амбулаторії вкрай незадовільно, - покартав присутніх Юрій Гусєв. – Тож тепер я чекаю на проєкти рішень вже 1 березня, а не 1 квітня. Чи у вас є якісь непереборні обставини, через які ніяк не починається будівництво?»

Непереборні обставини таки були. Хтось ще не звітував за минулий рік, а у когось проблеми з підрядниками. Хоча для голови ОДА жоден з цих аргументів не став переконливим.

Нарешті, Юрій Гусєв підбив підсумок. За його словами, Херсонщина недоотримала понад 60 мільйонів фінансування. А сталося те… через погану роботу чиновників усіх рівнів. Тож у цьому році він запропонував складати рейтинг ефективності роботи районів. Представників трьох найгірших обіцяв покарати, однак як саме – не уточнював.

А що з дорогами? Напевне, поїздку до Високопілля чиновники або вже забули, або скоро забудуть. А електорату й далі доведеться трястися на вибоїнах і збиратися голосувати на місцевих виборах за тих, хто вкотре пообіцяє дороги, амбулаторії, асфальтові заводи  і ще якісь блага з печери Аладіна.

P.S. Цей матеріал підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ