Підтримати нас

Херсонщина увійшла до трійки областей, де найскладніша ситуація з розмінуванням

27 червня 2024 07:54
279
Поширити:
Фото: ГУ ДСНС Херсонської області

З початку війни сапери ДСНС обстежили понад 130 тисяч гектарів території й знешкодили понад півмільйона боєприпасів. Наразі ситуація з розмінуванням найскладніша для окупованих територій Херсонщини, Донеччини та Харківщини, насамперед через специфіку замінування.

Про це Суспільному розповів заступник начальника відділу організації піротехнічних робіт Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Дідик.

За словами надзвичайника, зрозуміти більш точні дані про кількість замінованих територій можна буде тільки після повного закінчення ведення бойових дій.

Фахівці ДСНС називають офіційну цифру у 156 тисяч кілометрів квадратних, дані на початку 2024 року оприлюднив секретаріат Національного органу з протимінної діяльності України.

Мова йде про деокуповані та окуповані регіони та зону бойових дій.

“Виходячи з досвіду виконання робіт, я все-таки б відмітив, що найскладніша ситуація для окупованих регіонів, зараз це Херсонщина, Донеччина і Харківщина. Оскільки там окупанти були довший період часу, вони, скажімо так, обладнали свої укріпрайони, проводили замінування тих територій. Можливо, в чомусь краща ситуація в Миколаївщині, але тільки через те, що там, можливо, десь менші території заміновані”, сказав Дідик.

Він розповів, що ситуація з замінуванням на Київщині, Чернігівщині та Сумщині легша, адже російські військові були там не довго й не встигли облаштувати свої позиції.

“Але все ж таки є в нас ще певні території, наприклад, територія Луганщини тієї ж, і Запоріжжя. Коли ми звільнимо ці території, також нас тут буде чекати дуже багато сюрпризів і дуже великі масштаби робіт”, зазначив представник ДСНС.
  • Станом на березень 2024 року на правобережжі Херсонщини було розміновано третину територій. Цим займаються Збройні сили, а саме інженерні війська, близько 100 співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій та 50 – Нацполіції.
  • Нещодавно “Вгору” розповідала про поточну ситуацію з розмінуванням у Херсонській області, проблеми фермерів і нову державну програму компенсації витрат на послуги приватних операторів протимінної діяльності.

Підтримайте роботу редакції.  Долучайтеся до спільноти "Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів