Підтримати нас

На Херсонщині розмінували третину територій: чи витрачають на це гроші

Вгору
Автор статті
27 березня 2024 15:40
273
Поширити:
Фото Олександра Корнякова

Станом на березень 2024 року на правобережжі Херсонщини розміновано третину територій. Цим займаються Збройні сили, а саме інженерні війська, тому для області це безплатно.

Про це повідомив очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін в інтерв'ю “Главком”.

Також розмінуванням займаються близько 100 співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій та 50 – Нацполіції, додав Прокудін.

За його словами, раніше в Херсонській області працювали сапери з «Укроборонпрому», які за гроші розміновували поля фермерам. Однак зараз долучаються гуманітарні місії, зокрема з Норвегії. 

“Вони працюють на кшталт  HALO Trust   неурядова британська благодійна та американська некомерційна організація, яка проводить гуманітарне розмінування . Щоправда, у них темпи нижчі в 10 разів, ніж у наших саперів. Але вони дуже ретельно працюють. Вони за своїми правилами, десь 50 квадратних метрів на добу всього розміновують”, – зазначив держслужбовець.

Окрім цього, на Херсонщині є вісім машин для розмінування. Вони добре працюють на полях. Можуть розміновувати 5-10 гектарів на день, додав Олександр Прокудін.

Як інформує очільник, річка Дніпро замінована і її розмінуванням ніхто не займається через бойові дії.

Він розповів, що важко підрахувати, скільки часу буде потрібно для розмінування річки, бо там є багато плавнів і затонів. Однак уже є технології – маленькі дрони під водою з камерами можуть виявляти вибухонебезпечні предмети. 

  • Нещодавно Медіаплатформа “Вгору” розповідала про поточну ситуацію з розмінуванням у Херсонській області, проблеми фермерів і нову державну програму компенсації витрат на послуги приватних операторів протимінної діяльності.
  • За словами очільника ОВА, щонайменше два роки знадобиться для повного розмінування правобережжя Херсонської області, за умови, якщо теперішня динаміка розмінування не зміниться.
  • Унаслідок підриву на вибухонебезпечних предметах, залишених окупаційними військами, в Україні загинуло 343 людини, 769 – поранені.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ