Підтримати нас

Уже й у столиці з'явилися медузи

Автор статті
23 липня 2020 07:30
727
Поширити:

У Дніпровських водосховищах морська риба голка і дрібна медуза давно стали звичними мешканцями!

Ми ніколи не могли собі навіть уявити, що в Дніпрі зможуть жити морські мешканці. Але, на жаль, це реалії сьогоднішнього дня... 

Водний Кодекс чітко регламентує відстань природоохоронної прибережної смуги, на якій категорично заборонена господарська діяльність, крім рекреації, незважаючи на це, поля впритул підійшли до водойм і після рясних дощів вся хімія з них потрапляє у водойми. По дренажних каналах, малих річках вона потрапляє в Дніпровські водосховища. Додамо до цього те, що фактично всі автомийки скидають відходи свого виробництва в ливньовки, за якими, минаючи очисні споруди, ця брудна вода, насичена автомобільними маслами і автохімією, безперешкодно потрапляє прямо в Дніпро. Це далеко не повна картина ганебного ставлення до головної річки України, з якої п'є воду 2/3 її населення. За твердженням вчених, вода у водосховищах нагадує коктейль зі всієї таблиці Менделєєва. Завдяки всьому цьому склад води змінився, що і дало можливість оселитися в каскаді Дніпровських водосховищ мешканцям морських лиманів. 

Якщо три роки тому рибу-голку і деякі види бичків можна було зустріти тільки в Дельті Дніпра і на Каховському водосховищі, то сьогодні вони в достатній кількості  зустрічаються прямо в столичних затоках. 

Що стосується дрібної медузи, то це Craspedacusta sowerbyi або амазонська прісноводна медуза з Південної Америки. Кілька років тому можна було побачити її поодинокі екземпляри, але в цьому в деяких затоках, як у киселі плаваєш. Дана медуза - прибулець. Вона не властива нашій вітчизняній природі, швидше за все, потрапила у води Дніпра з чийогось акваріума. Цей вид походить родом від справжніх медуз, схожий з ними за структурою, має щупальці, тобто це справжня, повноцінна медуза, правда дещо в зменшеному вигляді, ніж її морські родичі. 

Поява морських мешканців у дніпровських водах свідчить про катастрофічний стан Дніпра. Вони мешкають у столичній акваторії прямо під «вікнами» Верховної Ради, і це яскрава демонстрація неналежного ставлення до найбільшої річки країни. 

За матеріалами пресслужби Асоціації рибалок України

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ