Підтримати нас

Вкладайте гроші у вітер

Автор статті
21 березня 2016 04:00
626
Поширити:

Кожна влада, що приходила на Херсонщину, запевняла, що нашій області пощастило. А саме з ресурсами – у нас є моря, ріки, багато сонця і вітру. І просто злочинно не використовувати подібні дарунки природи.

Зазвичай далі слів справа не йшла. Проте знайшлись інвестори, які вирішили використати дармові ресурси. Наприклад, звести вітрові електростанції. У найближчому майбутньому в нашій області можуть з’явитися нові вітряки. А саме в смт Новотроїцьке та селі Овер'янівка Новотроїцького району. Загальна вартість проекту – 280 мільйонів євро.

Це проект компанії “Вінкрафт Україна”. За словами її генерального директора Карла Стурена, вони провели громадські обговорення з жителями тих населених пунктів, на чиїх землях будуть вітряки. Люди не проти. Збирати башти вітряків будуть на херсонському суднобудівному заводі. У цей проект компанія вже вклала власні кошти і зараз шукає додаткове фінансування.

На презентації був присутній і голова Херсонської облради Андрій Путілов. За його словами, кожного інвестора треба брати за руку і водити по кабінетах. Інакше процеси погодження можуть розтягнутися на роки. Тому вже найближчим часом  проведуть моніторинг якості роботи чиновників.

Повернемось до інвесторів. За словами розробників, виробленої від нових вітряків енергії вистачить для забезпечення прикордонних до Криму районів Херсонщини. Інвестори вже отримали усі погодження від обленерго. Найбільший страх у них викликає розташування нових об’єктів. Вони будуть споруджені дуже близько до кордону з анексованим Кримом.

Це не перший проект компанії на території області, Вінкрафт Україна володіє і оперує вітроенергетичними станціями загальною потужністю 30 МВт – Новоросійська 9 МВт, Ставки 9 МВт і Берегова 12 МВт. У реалізацію цих проектів інвестовано більше ніж 50 млн. евро.

Особливу увагу під час розробки проекту приділили екології. За висновками незалежних моніторів, природа Херсонщини від вітряків не постраждає. Міграції птахів вони також не заважатимуть, людям дискомфорту не завдадуть.

Увесь світ вже поступово переходить на відновлювальні джерела енергії. У тому числі й енергію вітру. На сьогодні лідерами в цій галузі є Китай, Сполучені Штати та Німеччина. У деяких країнах Європи цю енергію використовують для виробництва тепла, яким потім зігрівають мешканців будинків.

Україна поки не серед передовиків, але стрімко набирає оберти. Так, за минулий рік наша країна виробила вітрової енергії стільки, що вистачило на обслуговування 4,5 мільйонів квартир. Вітер, сонце і вода не лише не шкодять довкіллю, а й дарують енергонезалежність від російського газу.

На сьогодні в області діє програма підвищення енергоефективності та розвитку відновлювальної енергетики на Херсонщині. В області працюють 4 вітроелектростанції та 2 сонячні електростанції. Цього року планують ввести в експлуатацію ще 3 підприємства альтернативної енергетики.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ