Підтримати нас

Військовий, який у 2014 році у Криму перейшов на бік РФ, захопив село на Херсонщині де жив його товариш по службі

Автор статті
24 квітня 2024 12:43
358
Поширити:
В’ячеслав Кубрак (зліва) та Сергій Легкий. Фото: ЦЖР

Серед російських військових. які захопили село Миролюбівка Бериславського району Херсонщини, виявився колишній товариш по службі Героя України В’ячеслава Кубрака Сергій із Криму, який зрадив присязі у 2014 році.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

“Він впізнав мого сина на стенді в клубі з фотографіями АТОвців і розшукав мене. Прийшов до мене і каже: “Вы мама Славика? Я – его сослуживец”. Я отетеріла: якщо він колега по службі, то це ж наш. А він же не наш, він – чужий. Питаю його: де ви разом служили? А він: “В Перевальном, в Крыму. Оттуда Слава и вышел в 2014-ом”, – переказує свою першу розмову з російським військовим мати В’ячеслава Кубрака Людмила. 
 У 2014 році В’ячеслав Кубрак служив у Криму, у складі 36-ї окремої бригади берегової оборони ВМС України, що дислокувалась у селі Перевальне поблизу Сімферополя. Після окупації й незаконної анексії Криму Росією він вийшов на материкову частину України.

“З таких як В’ячеслав вірних присязі військових у 2015 році в Миколаєві сформували 36-ту окрему бригаду морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського”, – пишуть журналісти.
Військовий армії РФ Сергій служив разом із В’ячеслав Кубраком у 36-й окремій бригаді берегової оборони. Навесні 2014 року він відмовився виконувати наказ про передислокацію з окупованого Криму на територію України й перейшов на бік РФ.

Завдяки номеру телефону, який військовий РФ залишив матері В’ячеслава, журналістам вдалося ідентифікувати його повне ім’я: Легкий Сергій Володимирович, 25 січня 1982 року народження. 
“Ми знайшли його сторінки в соцмережах, в яких він публікував свої фотографії, зроблені в окупованій Миролюбівці, за якими Людмила Іванівна його опізнала. Знайшли сторінку його колишньої дружини Лариси Клименко, яка теж проходила службу у ВМС України, разом із ним зрадила присязі, перейшла на бік ворога і залишилася в окупованому Криму”, – пишуть у ЦЖР.

Сергій Легкий з дружиною Ларисою Клименко

У березні 2022 року Сергій Легкий у складі армії РФ брав участь в окупації Херсонщини. Він помер.

  • Після виходу з окупованого Криму В’ячеслав Кубрак виконував бойові завдання в зоні проведення АТО в Луганській і Донецькій областях, а з 2015 року став командиром інженерно-саперного взводу 36-ї окремої бригади морської піхоти й командиром групи розмінування.
  • 8 жовтня 20219 року під час розмінування поблизу села Водяне на Донеччині група на чолі з В’ячеславом Кубраком потрапила під обстріл окупантів. Аби зберегти життя підлеглих, прапорщик вирішив самостійно розмінувати встановлене ворогом мінно-вибухове загородження і був важко поранений та помер від отриманих травм.
  • У Нововоронцовській громаді Херсонської області на честь Героя України В’ячеслава Кубрака назвали вулицю.
Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ