Підтримати нас

В окупованому селі Чорнянка на Херсонщині висохло озеро

25 червня 2024 10:57
373
Поширити:
Фото: ЦЖР

Після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС в селі Чорнянка Таврійської громади на лівобережжі Херсонщини повністю висохло озеро. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Водночас у селі впав рівень води у свердловинах. З перебоями надають водопостачання: коли є світло, тоді й подають воду. Електроенергію тут стали вимикати, як і в навколишніх населених пунктах, інформують журналісти.

Жителі Чорнянки розповіли ЦЖР, що це озеро, діаметром майже 6,5 кілометра, виникло тут після будівництва Каховської ГЕС у 1950 роках. Тоді рівень підземних вод почав стрімко підвищуватися і вони затопили житлові будинки. Озеро виникло на місці старого села Чорнянка. Через це почали будувати оселі навколо новоутвореної водойми й переселятися туди.

«Саме тому це озеро було розташоване посеред села. Навколо нього висаджували дерева для укріплення берегової лінії”, – зазначили місцеві жителі ЦЖР. 
  • 24 лютого 2022 року російські війська окупували Каховську ГЕС. Вони підірвали водосховище 6 червня 2023 року. Через це було затоплено 600 км² території Херсонщини. У населених пунктах, розташованих вище греблі Каховської ГЕС, виникла проблема з питною водою.
  • ООН оцінювало, що Україна зазнала збитків на суму майже $14 мільярдів через руйнування греблі Каховської ГЕС.
  • На півдні України було підтоплено понад 4 300 будинків та загинуло близько 34 людей. Відомо, що російська окупаційна влада на захопленій території Херсонської області значно та навмисно занизила кількість жертв підриву Каховської ГЕС.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів