Підтримати нас

Україна вимагає оновлення місії ООН щодо розслідування загибелі військових в Оленівці – Омбудсман

30 липня 2024 08:20
226
Поширити:
Фото: Associated Press

Україна вимагає, щоб Організації Об'єднаних Націй відновила місію щодо розслідування загибелі полонених українських військових у ніч на 29 липня 2022 року в Оленівці Донецької області.

Про це повідомляє Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець. 

Він зазначає, що 3 серпня 2022 року Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що організація готує для розслідування групу експертів.

Через 5 місяців він розпустив місію через відсутні гарантії безпеки.

11 жовтня вдалося повернути тіла 62 українських військових, серед яких загиблі в Оленівці. Також повернули декількох поранених. 

  • У ніч на 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка на Донеччині, де утримували українських військовополонених, був зруйнований вибухом. Унаслідок цього загинуло щонайменше 53 українських військових та ще 130 отримали поранення різної важкості.
  • Лише за три години після вибуху окупаційна адміністрація колонії допустила полонених, які мали медичний досвід для надання допомоги тим, хто зумів власними силами вибратись назовні. Евакуацію потерпілих російські окупанти розпочали лише зранку та проводили її вантажівками. Через це частина поранених загинула у дорозі.
  • Російська сторона не допустила в колонію ні українських і міжнародних слідчих, ні місію Червоного Хреста та ООН.
  • Правоохоронці оголосили підозру начальнику “Волноваської виправної колонії” та його першому заступнику у порушенні законів та звичаїв війни. Вони причетні до загибелі полонених українських військових 29 липня 2022 року в Оленівці Донецької області.
  • 29 липня 2022 року в Оленівці Донецької області загинув військовий з Посад-Покровського Херсонської області Сергій Раковський. Сергію було 36 років.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів