Підтримати нас

Керівництву колонії в Оленівці оголосили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни

29 липня 2024 16:01
255
Поширити:
Фото: Reuters

Правоохоронці оголосили підозру начальнику “Волноваської виправної колонії” та його першому заступнику у порушенні законів та звичаїв війни. Вони причетні до загибелі полонених українських військових 29 липня 2022 року в Оленівці Донецької області.

Про це йдеться на сторінці Офісу Генерального прокурора. 

За даними слідства СБУ, після вибуху чоловіки зволікали з наданням медичної допомоги та евакуацією постраждалих військових у лікарню. 

Їм інкримінували частину 2 статтю 28. А також частину 2 статтю 438 КК України, яка передбачає ув'язнення від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Зазначається, що на сьогодні вдалось ідентифікувати 49 загиблих військовослужбовців, із них 48 – відповідно до висновків судових експертиз, та ще 1 загиблого з показань потерпілих та свідків.

  • У ніч на 29 липня 2022 року один із бараків виправної колонії в окупованому Росією селищі Оленівка на Донеччині, де утримували українських військовополонених, був зруйнований вибухом. Унаслідок цього загинуло щонайменше 53 українських військових та ще 130 отримали поранення різної важкості.
  • 29 липня 2022 року в Оленівці Донецької області загинув військовий з Посад-Покровського Херсонської області Сергій Раковський. Сергію було 36 років.
  • Лише за три години після вибуху окупаційна адміністрація колонії допустила полонених, які мали медичний досвід для надання допомоги тим, хто зумів власними силами вибратись назовні. Евакуацію потерпілих російські окупанти розпочали лише зранку та проводили її вантажівками. Через це частина поранених загинула у дорозі.
  • Російська сторона не допустила в колонію ні українських і міжнародних слідчих, ні місію Червоного Хреста та ООН. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів