Підтримати нас

У Євросоюзі вирішують, чи потрібен "зимовий" та "літній" час

Автор статті
29 жовтня 2018 15:40
636
Поширити:

В австрійському Граці проходить неформальна зустріч міністрів транспорту країн ЄС, де, зокрема, обговорюють скасування переведення годинників та узгодження позицій, в якому часі – "літньому" чи "зимовому" – залишатися.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу в Австрії.

"Ми хочемо знайти компроміс. Власне, більшість має застереження щодо зміни системи у 2019 році", - заявив перед початком зустрічі міністр транспорту головуючої в Раді ЄС Австрії Норберт Хофер.

Як повідомлялося, Європейська комісія в період з 4 липня по 16 серпня 2018 року провела публічні онлайн-консультації щодо переведення стрілок годинника двічі на рік, відповідно – на "літній" та "зимовий" час. В опитуванні взяли участь понад 4,6 мільйона людей, що є одним із найбільш високих показників за весь час проведення подібних публічних досліджень.

Результати опитування виявилися доволі переконливими: 76% опитаних засвідчили негативне ставлення до переходу на літній/зимовий час, і лише 19% – позитивне. 84% висловилися за скасування щорічного подвійного переведення стрілок годинника.

Головною причиною для відмови від переведення годинників більшість респондентів – 43% – назвали шкідливий вплив на здоров'я людини, ще 20% вважають, що воно не призводить до заощадження енергії. В той же час 42% тих, хто виступає за збереження існуючої практики переведення часу, пояснюють це додатковою зручністю для розваг і відпочинку ввечері за рахунок "відтермінування" сутінок.

Станом на сьогодні в країнах ЄС переведення годинників здійснюється двічі на рік, відповідно до сезонних коливань тривалості світлового дня. Це означає, що європейські годинники переводяться на годину вперед в останню неділю березня, і, відповідно, на одну годину назад в останню неділю жовтня, що повертає годинники до "стандартного часу".

Єврокомісія, враховуючи результати опитування, підтримала ідею прийняття єдиного часу, без сезонних коливань. Під час доповіді в Європарламенті у поточному році президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер однозначно зазначив: "Переведення годинників мають бути припинені".

Для того, щоб ухвалити рішення, урядам європейських країн запропоновано провести додаткові консультації з власними громадянами і представниками ділових кіл, як і з науковцями та фахівцями у сфері охорони здоров'я. Таким чином, вже до квітня 2019 року європейські країни мають визначитися: хочуть вони безперервно жити у "літньому" або ж у "зимовому" часі. Пропозиції до реформи часу мають бути розглянуті на рівні керівників держав ЄС та пройти обов'язкові слухання в Європарламенті.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ