Підтримати нас

У центрі Херсона провели акцію на підтримку «в’язнів Кремля» (фото)

Автор статті
15 серпня 2019 08:58
617
Поширити:

На вулиці Суворова 15 серпня з’явилася інсталяція зі 121 пастки. Вони символізують 97 політв’язнів, яких Кремль почав ув'язнювати з 2014 року, та 24 українських моряків, що потрапили у полон наприкінці минулого року.

Херсон – друге місто з 10 в регіональному турі на підтримку «в’язнів Кремля».

Як зазначила координаторка Медійної ініціативи за права людини Марія Томак, мета туру -  нагадати про українських громадян, які незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії і окупованого Криму. 

«Якщо говорити про Херсонщину, то це Олександр Шумков, який проживав у Херсоні до затримання, та Едем Бекіров, його дружина присутня на акції сьогодні, член Меджлісу татарського народу, - розповіла Марія -  Ми шукаємо нові формати, щоб нагадати про проблему політв’язнів, бо люди, на жаль, звикають до війни, до заручників і це перестає бути інформаційним приводом. Це наш спосіб візуалізувати проблему і у такий вигадливий спосіб привернути увагу до неї».

Гульнара Бекірова, дружина політв'язня Едема Бекірова.

Проблема звикання до цієї теми є не тільки в Україні, а й на рівні міжнародної спільноти. Важко привертати увагу до проблеми Криму через велику кількість інших проблем у світі.

«Мені б хотілося повезти цю інсталяцію за кордон, я уявляю, як добре ці капкани виглядали б на порозі Парламентської асамблеї Ради Європи, яка нещодавно зняла санкції з Російської делегації. Це було б правильне місце для них» - додала Марія.

Біля інсталяції стояв інформаційний намет, у якому херсонці могли отримати спеціальну газету з інформацією та історіями політв’язнів.

Також, активісти глобальної акції #SaveOlegSentsov пропонували усім охочим написати листа чи підписати листівку для в’язнів Кремля.

«Навіть якщо ви не знаєте, кому саме адресувати листівку можна написати в загальному якісь хороші слова, або про себе. Ми розподілимо ці листівки між всіма політв’язнями, їм усім потрібна моральна підтримка. Є лише два правила: писати російською мовою та писати на теми, які не викликали б у цензури бажання не пропустити ці листи, бо якщо там будуть, наприклад, політичні гасла, його скоріш за все не пропустять. Потім ми привеземо ці листівки до офісу Центру громадянських свобод і там є людина, яка займається передачею їх нашим землякам» – розповіла Ліза Мей, активістка глобальної акції #SaveOlegSentsov;

Активістка Ліза Мей допомагає написати листівку політв’язням.

P.S. Регіональний тур триватиме два місяці – з середини серпня до середини жовтня – і розпочнеться з акцій в Одесі (13 серпня) і Херсоні (15 серпня). Після цього активісти відвідають Харків (3 вересня), Маріуполь (6 вересня), Запоріжжя (10 вересня), Дніпро (12 вересня), Львів (16 вересня), Чернівці (19 вересня), Вінниці (1 жовтня) і Чернігів (10 жовтня).

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ