Підтримати нас

У Молдові скасували закон про статус російської мови

Vgoru
Автор статті
22 січня 2021 13:25
1,086
Поширити:

Конституційний суд Молдови 21 січня. розглянувши скаргу трьох опозиційних депутатів,  дійшов висновку, що закон, ухвалений парламентом у грудні минулого року, «надає російській мові привілейований статус щодо інших мов національних меншин в Республіці Молдова», що конституцією країни не передбачено.

За результатами перепису населення Молдови 2014 року,  зазначається у висновках суду,  румунська мова – рідна для не менше ніж 77,86 відсотка громадян, російська – для не менше ніж 9,39 відсотка, гагаузька – для не менше ніж 4,08 відсотка, українська – для не менше ніж 3,82 відсотка громадян, а болгарська є рідною мовою для не менш ніж 1,48 відсотка громадян Молдови.

Суд дійшов висновку, що положення закону не забезпечують рівновагу між захистом румунської мови, як державної, та захистом прав національних меншин.

«Конституційний суд зазначив, що існують райони, в яких, наприклад, українська мова має більше поширення, ніж російська. З цих же даних випливає, що в деяких районах російська мова використовується менш ніж 3% населення. Попри це, піднявши її на рівень мови міжнаціонального спілкування, вона набуває статусу квазіофіційної нарівні з румунською мовою», – йдеться у висновках.

Рішення Конституційного суду є обов’язковим і оскарженню не підлягає. Закон припиняє дію з моменту ухвалення судом відповідного рішення.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ