Підтримати нас

У Конгресі США представили проект резолюції про визнання Голодомору геноцидом

Vgoru
08 листопада 2017 14:16
245
Поширити:

У Палату представників американського Конгресу внесений проект резолюції про визнання Голодомору геноцидом українського народу.

Про це повідомив посол України в США Валерій Чалий, передає Укрінформ.

"Ми сьогодні, як Посольство України та дипломатична служба, просуваємо цю ідею в різних країнах світу, зокрема у Сполучених Штатах Америки, щоб у Конгресі було прийнято резолюцію про визнання Голодомору - геноцидом українського народу. Перші кроки зроблено, сьогодні така резолюція була внесена конгресменами в Палаті представників", - повідомив Чалий.

За його словами, зокрема, з цією ініціативою виступили конгресмени Сандер Левін, Марсі Каптур, Брайан Фитцпатрик і Енді Харріс.

"Резолюція далі буде розглядатися. Я думаю, це займе кілька місяців і, сподіваюся, наступного року, навесні, ми будемо мати голосування в Конгресі США", - зазначив дипломат.

Чалий також підкреслив, що зараз процес визнання Голодомору геноцидом українського народу триває відразу в декількох штатах. На сьогодні таке рішення вже прийняли парламенти штатів Вашингтон, Орегон і Нью-Джерсі. За словами українського посла, це буде додатковим аргументом для рішення конгресменів і сенаторів у головному законодавчому органі США.

Нагадаємо, 22 травня, сенат штату Вашингтон (США) одноголосно прийняв резолюцію, в якій Голодомор 1932-33 років називають геноцидом українців.

Раніше НВ повідомляло, що 3 березня парламент Португалії прийняв рішення про визнання Голодомору 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу з боку "тоталітарного комуністичного режиму Сталіна".

У 1932-1933 роках від голоду загинуло понад 10 млн людей, що становить приблизно чверть населення нинішньої України. Пік Голодомору припав на весну 1933-го. В Україні тоді від голоду вмирало 17 людей щохвилини, тисяча - щогодини, майже 25 тисяч - щодня.

За даними дослідників, демографічні наслідки Голодомору відчутні і донині: якби не було голоду в 1932-1934 роках, чисельність населення в Україні зараз була б більше на 4 млн осіб.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів