Підтримати нас

У кінці подарували кавун: У Херсоні відбувся показ стрічки “Нескорений Херсон”

Автор статті
11 грудня 2023 14:34
359
Поширити:

10 грудня в Херсоні відбувся показ документального фільму Медіаплатформи “Вгору” “Нескорений Херсон” у межах Мандрівного фестивалю документального кіно “Docudays UA”.

У фільмі продемонстрували унікальні кадри, які показують, якими були місяці окупації та після неї для Херсона та його жителів. Попри загрозу для життя, журналісти медіаплатформи «Вгору» фіксували все, що відбувалося там. Вони, як і їхні земляки, пережили захоплення міста росіянами, мітинги й окупацію, а також дочекалися звільнення Херсона.

Були запрошені активісти, волонтери, волонтери Червоного Хреста, свідки й учасники тих подій.

За словами організаторки заходу Наталі Шатілової відвідали показ максимальна кількість людей, яку вміщав простір укриття. 

Після показу фільму відбулося обговорення, яке тривало близько години. Херсонці ділилися враженнями, згадували свої історії, розповідає Наталя Шатілова:

“Окрім того, що в стрічці були показані історії наших колег журналістів, це ще фільм про інших людей. Після фільму кожен згадував свої історію стосовно окупації, звільнення. Було багато сліз і сміху в деяких моментах. Тому що це дійсно близько – це наша історія, про Херсон і про херсонців”.

За її словами, показ фільму “Нескореного Херсона” наштовхнув відвідувачів на дискусію:

“Найбільша дискусія була щодо того, як не втратити всі ці надбання – це самоорганізація, громадянська позиція, тісний зв'язок між волонтерами й людьми. Як втілити це в подальше відновлення нашого міста”, – ділиться Наталя Шатілова. 

Для режисера та монтажера фільму Устина Данчука показ “Нескореного Херсона” був одним із найстрашніших у плані очікування від авдиторії:

“Ми звикли показувати його в інших містах. І завжди була реакція більш-менш очікувана. Але в Херсоні ми дуже боялися показувати цей фільм через реакцію авдиторії. Ми розуміли, що будь-яку фальш, надмірну драматичність, неточність у фільмі херсонці зможуть розпізнати”. 

У кінці авторам та учасникам стрічки “Нескорений Херсон” подарували справжній кавун як символ херсонської нескореності. 

11 серпня Медіаплатформа «Вгору» вперше показала документальний фільм «Нескорений Херсон». Це стрічка про роботу херсонських журналістів. У межах Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA фільм із жовтня по грудень показували у 20 різних містах України, а також у столиці Естонії. Перший показ відбувся 26 жовтня в Полтаві.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ