У суботу, 4 квітня 2020 року, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області здійснили рейдові перевірки у складі 10 робочих груп за участі представників Нацполіції, органів місцевого самоврядування щодо виконання у місті Херсоні обмежувальних заходів під час карантину, які встановлено постановою КМУ від 11.03.2020 року № 211.


Рейди тривають адміністративними територіями мікрорайонів Таврійський, Шуменський, Житлоселище, Острів, Дніпровського району та Зеленівської селищної ради. Перевірками охоплено 368 об’єктів, з них працювало з порушеннями – 122.


У першу чергу зверталася увага на діяльність об’єктів, що передбачає приймання відвідувачів, зокрема закладів громадського харчування (ресторанів, кафе тощо), торговельно-розважальних центрів, інших закладів розважальної діяльності, фітнес-центрів, закладів культури, торговельного і побутового обслуговування населення, діяльність яких заборонена на час карантину. Слід зазначити, що окремі субєкти господарювання нехтують виконанням обмежувальних заходів та продовжують свою діяльність. Під час рейду виявлено 10 таких об єктів торговельної діяльності та діяльності з надання послуг громадського харчування, яким дозволено функціонувати лише із застосуванням адресної доставки замовлень. Більшість порушень допускається власниками кав'ярень, також є і заклади громадського харчування (кафе).


Продовжує функціонувати господарсько-будівельний супермаркет «Епіцентр», який декларує, що реалізує лише товари першої необхідності, при цьому через касу проводиться реалізація всіх інших груп товарів при великому скупченні людей. Окремі об’єкти, які не мають права на функціонування, під прикриттям реалізації засобів захисту та дезінфікуючих засобів продовжують реалізацію дитячих іграшок або товарів для дому, надають послуги з шиття одягу, перукарські тощо.


На 112 об’єктах торгівлі продуктами харчування, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, технічними та іншими засобами реабілітації тощо встановлені порушення щодо відсутності у персоналу засобів захисту (зокрема захист обличчя та очей), а також дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів (дотримання посиленного дезінфекційного режиму, продаж фасованої продукції).


Інформація щодо порушників зафіксована представниками поліції.

Під час рейдів проводилась роз’яснювальна робота щодо необхідності застосування громадянами міста засобів індивідуального захисту, дотримання соціальної відстані та відвідування громадських місць лише за необхідності.

 Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області