Підтримати нас

У Херсонській громаді виникнення інфекційних хвороб малоймовірне, — місцева влада

Vgoru
Автор статті
29 червня 2023 15:52
954
Поширити:

Підстав вважати, що на території правобережжя Херсонської області є ризик виникнення інфекційних хвороб, на сьогодні немає. 

Про це сказав начальник Херсонської МВА Роман Мрочко на пресконференції 29 червня.

“Щеплень повною мірою вистачає на кожного жителя Херсонської громади. Підстав думати, що можуть буду якісь інфекційні захворювання, на сьогодні немає. Із самого початку ми знали, що така проблема може бути в нашій громаді, і вжили заходів, щоби цього не було”, — стверджує Роман Мрочко.  

За його словами, є достатня кількість фахівців. Для цього зверталися до Міністра охорони здоров'я. Також є всі медичні препарати, тому Херсонська громада готова до можливих спалахів захворювань. 

Голова Херсонської ОДА Олександр Прокудін додає, що Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. І. Г. Горбачевського забезпечена необхідним. 

“За всі дні були лише шість людей із якимись кишковими розладами, кожен не був пов'язаний з іншим. Тому жодних підстав вважати, що є якась інфекція, зараз немає”.  – впевнений Прокудін.

 Тим часом головний санітарний лікар МОЗ України Ігор Кузін у своєму інтерв'ю виданню “НВ” повідомив, що після 2,5 тижнів після теракту є найбільший ризик виникнення інфекцій. І це переважно вірусний гепатит А, поліовірус або ентеровірус. 

“Вірусна флора доволі швидко з’являється у воді. Вона має тенденцію до спалахів, і зараз вірусні інфекції для нас будуть становити найбільшу загрозу найближчі декілька місяців”, – стверджує Ігор Кузін.  

Також фахівці до кінця вересня будуть розглядати територію Херсонської області як територію високого ризику поширення холери.  

Як пояснює лікар, з 1 червня в країні щороку впроваджується посилений епідеміологічний контроль усіх випадків гострих кишкових інфекцій. Тобто пацієнти, які надходять до лікарні, додатково проходять тестування на холеру. Холера у 80% випадків проходить як звичайна гостра кишкова інфекція. Тобто лише 20% випадків протікають у важкій формі й підлягають ушпиталенню. Холера небезпечна тим, що вона може охоплювати великі населені пункти, великі території, і вона поширюється доволі швидко. Але обов’язкова передумова розвитку спалаху холери — забруднена питна вода. Якщо забезпечити доступ до чистої, безпечної питної води, то можна локалізувати спалах доволі швидко. 

Нагадаємо, у низці тимчасово окупованих населених пунктів Херсонської області, російські військові розпочали санітарно-епідеміологічні заходи. Це пов'язано зі спалахом вірусних хвороб після затоплення через підрив Каховської ГЕС. У результаті пошуково-відновлювальних робіт лише 24-25 червня знайшли понад 60 тіл.

Поліція оголосила підозри працівникам Херсонської обласної інфекційної лікарні Серію Панкратову, Михайлу Набатову та Ганні Набатовій. Лікар інфекціоніст Сергій Панкратов став «керівником» закладу. Завідувачі відділень Михайло Набатов і Ганна Набатова також пішли на співпрацю з ворогом. Лікарям загрожує позбавленням волі на строк від 10 до 12 років із конфіскацію майна.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ