Підтримати нас

Трьом відповідальним за депортацію 48 українських дітей з Херсонського дитбудинку повідомили про підозру

Vgoru
01 липня 2023 09:10
647
Поширити:

СБУ повідомила про підозри трьом причетним до незаконного переміщення українських дітей. У серпні-вересні 2022-го депутат Держдуми РФ Ігорь Кастюкевич,  очільник окупаційного Департаменту охорони здоровʼя Херсонської області Вадим Ільмієв і окупаційна директорка Херсонського дитбудинку Тетяна Завальська відправили двох дітей до Москви, ще 46 - в окупований Крим. Трьом фігурантам може загрожувати від 8 до 12 років позбавлення волі.

Про це пише Судовий Репортер.

Під час окупації Херсона 58 дітей і персонал Херсонського обласного будинку дитини переїхали до церкви, бо вона мала укріплене напівпідвальне приміщення, яке можна використовувати як укриття. У церкві вони проживали до кінця квітня 2022. У цей час працівники й керівництво закладу думали про евакуацію на підконтрольну українській владі територію.

Але згодом у церкву в супроводі двох російських солдатів приїхав депутат Держдуми РФ Ігорь Кастюкевич, який повідомив, що є відповідальним за соціальне забезпечення населення Херсонщини й дітей в окупованому Криму. Він запропонував директору евакуювати дітей у Крим. Почувши відмову, Кастюкевич змусив відвезти дітей назад у приміщення дитбудинку. У кінці квітня – у травні 2022-го 10 із 58 дітей були повернуті батькам. Кастюкевич, дізнавшись про це, заборонив повертати дітей.

До організації насильницького вивезення українських дітей до РФ російська влада залучила депутата Держдуми РФ Кастюкевича, гауляйтера Херсонської області Володимира Сальдо та керівника окупаційного Департаменту охорони здоровʼя Херсонської області Вадима Ільмієва. Готувала дітей до депортації Тетяна Завальська, яку окупанти призначили директоркою через відмову законного керівника співпрацювати з окупантами. 

Згодом Ільмієв підписав документи про те, що дві дитини відправлять на додаткове обстеження до лікарні в Москві. Дітей досі звідти не повернули в Херсон. 21 жовтня ще 46 дітей вивезли у Крим. Кастюкевич потім написав у телеграмі, що вихованців доставили до державного закладу для дітей з ураженням центральної нервової системи та порушеннями психіки «Ялинка». Пізніше профілі деяких депортованих дітей зʼявилися на сайті уряду Московської області з питань усиновлення.

У березні ми писали, що 84 дитини, яких росіяни викрали з окупованої території Херсонської області тримають у Євпаторії. Окупанти роблять це для того, щоби деморалізувати українців, а також помістити дітей під російську пропаганду. Під виглядом “евакуації” російські окупанти намагаються вивезти дітей із Херсонщини та Енергодара на Далекий Схід.

Учора російська армія обстріляла житловий будинок в Антонівці, унаслідок чого постраждала родина з дитиною. У 6-річного хлопчика діагностували поранення ноги середнього ступеня тяжкості.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів