Підтримати нас

"Тіні на лівому березі": на ютубі вийшов фільм про терор в Горностаївці на Херсонщині

18 жовтня 2024 13:32
85
Поширити:
Скриншот із фільму “Тіні на лівому березі”

Вийшов документальний фільм “Тіні на лівому березі”, над яким працювала команда The Kyiv Independent 17 жовтня.

Стрічку оприлюднили на ютуб-каналі “Української правди”.

У фільмі розповіли про Горностаївку Херсонської області, а в основі сюжету – історія вбивства Руслана Руснака. Його викрали російські окупанти у 2023 році та закатували на вулиці Торговій. 

Окрім цього, журналістам та документаторам злочинів вдалося поспілкуватись зі свідками катувань, яким вдалось виїхати з лівобережжя Херсонщини. 

Чоловік, якого російські окупанти незаконно ув’язнили у 2022 році, розповів: 

“До мене зранку вломилися невідомі люди, орієнтовно чоловік 6-8. Вдерлися, винесли мене та почали запитувати де зброя. Частина цих людей мене била, я лежав на землі, а частина – проводила обшуки в будинку та на присадибній ділянці”.

У чоловіка зброю не знайшли, але посадили в автівку. Йому вдалося запам’ятати позивні російських окупантів – Варвар, Невод, Маестро та Лівень. Незаконно утримували його, зокрема, й у захопленому поліцейському відділку на вулиці Торговій та жодних офіційних обвинувачень не висували, били та імітували підготовку до страти. 

Його відпустили наприкінці 2022 року. Він досі не розуміє причини цього терору.

 

  • У Києві о 19:00 відбувся показ фільму-розслідування "Тіні на лівому березі". Він розповідає про людей, яких катували російські окупанти на лівобережжі Херсонщини. Журналіст Данило Мокрик розповів, що творцям фільму вдалося назвати жертв, про яких раніше не писали медіа. Також їм вдалося ідентифікувати окупаційних поліціянтів, які відповідальні за цей терор.
  • Документальний фільм “Він прийшов знову” видання The Kyiv Independent отримав нагороду за найкращий фільм на кінофестивалі “Press Play Prague”, який проходив з 8 по 12 жовтня.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів