Підтримати нас

Суд визнав винними жителя Херсона за роботу в окупаційній поліції та позбавив спеціального звання

12 вересня 2024 17:57
276
Поширити:
Фото: Evocation.Info

Соснівський районний суд міста Черкаси визнав винним у колабораціонізмі поліціянта з Херсона Олександра Лученкова. Йому призначили 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє “Вгору” з посиланням на вирок суду.

Також Лученкова позбавили спеціального звання «майора поліції» та права обіймати посади в правоохоронних органах, в органах державної влади, органах місцевого самоврядування та в органах, що надають публічні послуги упродовж 15 років.

Суд встановив, що перебуваючи на посаді інспектора-чергового чергової частини роти патрульної служби поліції особливого призначення «Херсон» ГУНП в Херсонській області Лученков обійняв посаду в незаконно створеному правоохоронному органі на окупованій території.

З 17 травня 2022 року засуджений став тимчасово виконуючим  обов'язки командира роти батальйону патрульно-постової служби окупаційного управління МВС Херсонської області. Де йому надали звання майора. 

Винна Олександра Лученкова підтверджується наступними доказами:

  • даними фототаблиці окупаційного Херсонського обласного Управління поліції;
  • даними з офіційного сайту Російської Федерації.

Також за словами одного зі свідків, який деякий час працював в ГУНП в Херсонській області розповів, що після окупації військовими РФ міста, почали залучати до роботи в незаконному органі працівників поліції, пенітенціарної, податкової служби, СБУ. Їм обіцяли зарплату в розмірі 60 тисяч рублів. На роботу до окупаційної влади пішов і засуджений.

Інший свідок збирав інформацію про російських окупантів, допомагав виїжджати людям на підконтрольну Україні територію. За це його сім'ю та сусіда ув'язнили окупаційні війська. І почали погрожувати, аби свідок повернувся в місто, адже в цей час він перебував на деокупованій території. Чоловікові вдалося витягти дружину та сина. Однак його матір катували місяць. Після цього вона померла. Таким чином свідок зібрав інформацію й про роботу Лученкова на російських окупантів.

Окрім цього, кілька свідків розповіли, що Олександр Лученков пропонував їм працювати в окупаційному правоохоронному органі.

Судовий розгляд відбувався за відсутності обвинуваченого (inabsentia).

  • Раніше Ужгородський міськрайонний суд визнав винним у колабораціонізмі 43-річного херсонця Олександра Чегодаєва. Йому призначили 12 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного йому на праві власності майна на користь держави. 

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів