Підтримати нас

Суд виніс вирок окупаційному начальнику виправної колонії на Херсонщині, куму колаборанта Соболєва

Vgoru
Автор статті
18 грудня 2023 17:07
981
Поширити:

Приморський районний суд Одеси виніс вирок 43-річному Ігорю Єрьоменку з Нової Каховки, якого російські окупанти призначили начальником захопленої Дар’ївської виправної колонії №10 на Херсонщині. Його заочно засудили до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на вирок суду.

Крім того, суд позбавив чоловіка права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування та правозахисних і правоохоронних органах строком на 15 років. 

За словами одного зі свідків, до 11 травня 2022 року російські окупанти не чіпали Дар’ївську виправну колонію. Але потім окупаційна влада оточила її територію, підігнала автобуси та незаконно вивезли засуджених. Згодом до колонії приїхав колаборант Євген Соболєв, який на той час керував херсонською «Північною виправною колонією №90» та очолив незаконне «Управління служби виконання покарань по Херсонській області». Він представив працівникам колонії Ігоря Єрьоменка як їхнього нового «начальника», наказав усім зайти до нього в кабінет для співбесіди та отримання зарплати.

«Коли я зайшов до кабінету начальника колонії, там сиділи Ігор Єрьоменко і якась жінка, бухгалтерка. Біля неї стояв великий поліетиленовий пакет з великою кількістю російських рублів. Біля жінки з бухгалтерії лежав список особового складу колонії з усіма прізвищами, посадами й спеціальними званнями. Єрьоменко запитав у мене: «Що будемо робити далі? Будемо співпрацювати чи ні?» Я перепитав, під яким прапором далі працюватимемо? А він на це, посміхаючись, відповів: «Ну, ти ж розумієш, під яким. Херсон – це вже Російська Федерація». Я відмовився працювати. Єрьоменко щось записав у своєму блокноті і я вийшов. Потім він ходив по території колонії з озброєними людьми у масках та оглядав приміщення», – розповів один зі свідків.

Також, як пише ЦЖР, у суді свідчив працівник «Херсонобленерго», який у червні 2022 року працевлаштувався до колонії електриком, бо не мав грошей для утримання своєї родини. За його словами, співбесіду з ним проводив Ігор Єрьоменко. В цій установі свідок пропрацював до кінця серпня 2022 року.

Окрім цього, відомо зі слів свідків, що Ігор Єрьоменко кум окупаційного начальника херсонської колонії Євгена Соболєва.

За даними центру, чоловік до війни займався підприємницькою діяльністю в Новій Каховці. 

У «Північної виправної колонії №90» працював син Єрьоменка Дмитро, на посаді молодшого інспектора відділу нагляду та безпеки, йдеться в повідомленні.

Іншими доказами у цій справі стало листування Ігоря Єрьоменка в чаті з працівниками захопленої колонії. Восени 2022 року вони обговорювали свою евакуацію з правобережної Херсонщини до Генічеська та «консервацію» колонії, інформує ЦЖР.

У Херсонській області з січня по жовтень 2023 року за фактом колабораційної діяльності затримали 36 людей, для 125 людей кримінальні провадження закінчилися розслідуванням.

12 грудня, суд Києва заочно визнав винним у колабораційній діяльності колишнього помічника начальника херсонської «Північної виправної колонії №90» 45-річного Олега Тютюрая. Він очолив незаконно створений «слідчий ізолятор №1» і займався репресіями проти цивільних українців. 

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ