Підтримати нас

США вступають у гібридну війну проти Росії

10 серпня 2018 08:58
242
Поширити:

Головна історія останніх днів - це внесення на розгляд Конгресу США документа під назвою "Акт щодо захисту американської безпеки від агресії Кремля - 2018".

По суті справи, це план американської гібридної війни проти Росії. Причому план детальний, ґрунтовний, різнобічний і абсолютно смертоносний. Я практично не сумніваюся, що якщо його ухвалять, то режим Володимира Путіна буде демонтований вже в самому недалекому майбутньому, причому силами його ж наближених. Отже, цей законопроект містить наступні положення:

Смислове. Уніфікація і систематизація санкцій політики США щодо РФ. Замість різних пакетів санкцій з різних приводів (Сергій Магнітський, Сирія, Крим, Донбас, Скрипалі) з'явився єдиний реєстр і єдина система введення і виконання санкцій проти російської влади і бізнесу. Для здійснення цієї діяльності в Держдепартаменті з'явиться спеціальний "Санкційний відділ", в якому також будуть працювати люди з Мінфіну США.

Бюрократичне. Ще одним нововведенням стане "Національний об'єднаний центр для відповіді на гібридні загрози". Його завдання буде трохи ширше - боротьба з найрізноманітнішими погрозами (від кібернетичної до економічної), що виходять від РФ. Причому не тільки в США, але і у всьому світі, включаючи, звичайно, і Україну. По суті, це будуть "міністерство санкцій" і "міністерство гібридної війни". У обох буде штат, бюджет, стратегія дій і чіткі цілі. Головна - зниження деструктивного впливу РФ.

Банківська. Найбільшим російським банкам з державною участю заборонять проводити операції в доларах США. Це стане страшним по ним ударом, від яких почне хитатися вся місцева банківська система. Вкладники масово Фактично з неї майже повністю відкачають кров.

Фінансове. Американським резидентам повністю заборонять працювати з новим російським боргом. Це означає відсікання Москви від світових фінансових інструментів (крім найдорожчих і ненадійних). Фінансувати дефіцит бюджету, виплати за вже наявними боргами тощо буде майже неможливо. Просто ніде буде взяти грошей на це. На цьому моменті з'являється привид дефолту.

Нафтогазове. США заборонять продавати в РФ обладнання і технології, що дають можливість підтримувати видобуток вуглеводнів на поточному рівні. Без них потік нафти, газу (і грошей до бюджетів всіх рівнів) почне швидко висихати. Крім того, закон накладе санкції на всіх, хто буде співпрацювати з РФ у справі будівництва будь-яких нафто- і газопроводів вартістю понад 250 мільйонів доларів. Це - смерть "Північного потоку-2".

Персональне. Американській розвідці доручать шукати по всьому світу і заарештовувати активи, що належать особисто Володомиру Путіну, членам його сім'ї та (ймовірно) друзям. Крім того, Мінфін США повинен буде доповнити березневий ще "Кремлівський список" російських олігархів і чиновників новими прізвищами. Буде зовсім непогано, якщо Вашингтон заморозить активи і припинить давати візи всім тим людям, хто, наприклад, публічно підтримував анексію Криму.

Дипломатичне. Держдепартаменту доручать розглянути можливість внесення РФ до списку країн, що підтримують тероризм. Якщо це станеться, то санкції проти Москви посиляться багаторазово. Наприклад, це майже напевно спричинить за собою повне заморожування дипломатичних відносин і закриття посольств. Росія досягне санкцій рівня Ірану, Куби та Північної Кореї. Крім того, "вразливим" для російської гібридної агресії країнам планується виділити до 250 мільйонів доларів.

Ймовірність ухвалення цього законопроекту є досить високою. У його підготовці взяли участь високопоставлені республіканці і демократи. Крім того, раніше обидві партії завжди дружно голосували за ухвалення якомога жорсткіших антиросійських санкцій. Перед листопадовими виборами в Конгрес вони будуть тим більш солідарні в цьому питанні. Президентське вето (якщо воно буде) вони з легкістю подолають.

У Росії державні ЗМІ цей законопроект ніяк не коментують. Пропаганда зараз посилено роблять вигляд, що його просто не існує. Поява в суспільстві інформації про цей законопроект може спровокувати паніку вкладників під час банківської кризи, тому її телебачення про це нічого не повідомляє. Росіянам у кращому разі говорять про інші санкції - пов'язані зі справою Скрипалів. Їх теж щойно прийняли, але вони набагато слабкіші, ніж ті, які описані в законопроекті. У будь-якому разі, еліти про законопроект знають. Тому рубль різко йде вниз, котирування акцій російських компаній - теж.

Російська еліта опиниться в дуже складній ситуації, якщо цей законопроет буде ухвалено. Всі її гроші, вілли, будинки, яхти і приватні літаки перебувають на Заході. Там же навчаються діти і лікуються батьки російських мільйонерів і мільярдерів. Американський закон назавжди позбавить їх доступу до всіх цих благ, залишивши біля розбитого корита. Для більшості з них це нестерпно. Щоб цього не сталося, російські "бояри" можуть зробити тільки одне: здійняти бунт і відсторонити від влади чинне керівництво країни. Тільки в цьому випадку санкції можуть бути ослаблені, а дорога в США і Європу - відкрита. Але така дія пов'язана з дуже високим і цілком зрозумілим ризиком.

Ухвалення "Акта щодо захисту американської безпеки від агресії Кремля - 2018" з великою ймовірністю слід очікувати вже найближчої осені. У дію він, ймовірно, вступить в районі Нового року. У російських олігархів, чиновників, генералів і депутатів поки ще є час подумати про свої подальші дії. Після офіційного вступу США в гібридну війну у них просто не буде шансів зберегти статус-кво.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів