Підтримати нас

Справа вбитого лісового браконьєра: запобіжний захід лісівнику подовжено

Автор статті
17 березня 2020 07:27
563
Поширити:

У понеділок, 16 березня, суд подовжив запобіжний захід лісівнику Віталію Григор’єву, який підозрюється у випадковому вбивстві браконьєра під час захисту власного життя.

На судове засідання прийшли підозрюваний Віталій Григор’єв зі своєю адвокаткою Мариною Єлисєєвою, прокурор Володимир Коломієць та прихильники лісівника.

Сторона обвинувачення клопотала про подовження запобіжного заходу до 17 квітня. Прокурор аргументував це тим, що Григор’єв зможе впливати на свідка (свого напарника та підлеглого з яким лісівник був у рейді), переховуватись від слідства або перешкоджати встановленню обставин злочину. Та головна причина — подовження строків досудового розслідування на місяць, саме до 17 квітня. На зауваження слідчої судді Галини Радченко, чи встановлені нові ризики або чи порушував підозрюваний покладені на нього обов’язки, прокурор відповісти не зміг.

Прокурор Володимир Коломієць зачитує причини подовження запобіжного заходу.

За словами Григор’єва та його захисниці, підстав для подовження запобіжного заходу вони не бачать. Підозрюваний вчасно з’являється на виклики слідчого та до суду. А зі свідком  (який надав свої покази слідству ще до повідомлення Віталію Григор’єву підозри) не спілкується. Мало того,  його перевели з Великокопанівського до Новомаячківського лісництва, яке розташоване за 50 кілометрів, тож зі свідком він не перетинається. Крім цього лісівник, який є учасником бойових дій на Сході України, через покладені на нього обмеження не може поїхати на лікування до Києва.

Заслухавши доводи сторін, слідча суддя Галина Радченко ухвалила: клопотання задовільнити частково. Григор’єву не можна відлучатися за межі Херсонської області без погодження зі слідчим. Також він має повідомляти про зміну місця проживання або роботи, не спілкуватись зі свідком щодо кримінального провадження, а також прибувати до слідчого, прокурора або суду за кожним викликом.

Клопотання обвинувачення суд задовільнив частково.

У чому «частковість» ухвали — не зрозуміло. Бо як прокоментувала після суду Марина Єлисєєва, у Григор’єва були такі ж самі обмеження, як і раніше. Порівнюючи дві ухвали, вона так і не зрозуміла, в чому різниця, та яку саме частину клопотання суддя не задовільнила. Тим більше, що в подовженні запобіжного заходу необхідності немає, підкреслила адвокатка:

— Слідчі не встигають провести всі необхідні досудові дослідження, тож про всяк випадок «дмухають на воду», — зазначила Марина Єлісєєва.

Нагадаємо, Віталій Григор’єв — колишній учасник АТО, захисник Донецького аеропорту. У 2015 році отримав тяжкі поранення, йому ледь не ампутували обидві ноги. Майже чотири з половиною роки пересувався на інвалідному візку, наразі ходить за допомогою милиць, біоімплантатів із загіпсованими ногами. З осені 2019 року працює у Великокопанівському лісомисливському господарстві.

Ввечері, 10 січня 2020 року, під час рейду з охорони лісу Віталій Григор’єв  з напарником помітили чотирьох лісових браконьєрів, що випилювали деревину. Віталій намагався не дати порушникам залишити місце злочину, та один з них заскочив у автомобіль і поїхав просто на лісівника. Після трьох попереджувальних пострілів вгору Григор’єв вистрілив по двигуну машини, намагаючись її зупинити, але куля випадково потрапила у водія. Чоловік помер на місці, а Григор’єв викликав поліцію та швидку допомогу.

Наразі слідством займається Державне бюро розслідувань. Лісівнику інкримінують ст. 118 Кримінального Кодексу України: «Умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця» — карається виправними роботами на строк до двох років, або до трьох років обмеження волі, або до двох років позбавлення волі. Перше судове засідання щодо обрання Григор’єву запобіжного заходу відбулось 22 січня 2020 року.

Вже 23 січня лісівника на два місяці відсторонили від займаної посади.

Нагадаємо, за результатами офіційних ревізій, з 2015 по 2019 рік сума збитків від браконьєрських рубок по Херсонській області склала 343 мільйони гривень.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ