Підтримати нас

Сесія без шампанського, але з бюджетом міста

30 грудня 2016 03:00
239
Поширити:

Наприкінці року всі намагаються завершити справи, аби розпочинати новий рік без боргів. Херсонські міські депутати вирішили не відступати від цієї традиції.

В останній понеділок року, 26 грудня, вони зібралися на позачергову сесію. Найголовніше питання в порядку денному – ухвала бюджету на 2017 рік.Чи не вперше за кілька місяців пленарне засідання розпочалося вчасно. Бо ніхто міську раду не мінував. У залі – 48 народних обранців. Серед них і посивілий Володимир Сальдо. Як писали у багатьох ЗМІ, він тривалий час провів у домініканській в’язниці. З трибуни Сальдо вибачився за піврічний прогул і пообіцяв плідно працювати на благо рідного міста. Протягом сесії він активно вів дискусії, виступав, заявляв, що потрібно підтримувати медиків, міську інфраструктуру тощо. Усе це більше нагадувало не виступ, а промову під час виборів на посаду міського голови…

Кому дісталися гроші

Депутати затвердили Програму культурно-масових заходів на 2017 рік. На різноманітні мітинги, урочистості та конкурси із міського бюджету витратять 1 млн 822 тис 460 гривень.Будуть розвивати в Херсоні і фізичну культуру разом зі спортом. Змагання, стипендії тренерам і спортсменам, часткова підтримка різноманітних спортивних клубів затягнули на 3 млн 547 тисяч гривень.

Перепало грошенят і “Херсонелектротрансу”. На ремонт тролейбусів наступного року передбачили 2 мільйони, і ще 20 мільйонів гривень на поповнення тролейбусного парку. Нагадаємо, цього року наше місто вже планувало закупити “рогатиків”, проте цією угодою зацікавилося СБУ. Чи дочекається Херсон нових екологічно чистих машин – дізнаємося вже наступного року.

Також депутати додали 126 тисяч гривень на капітальний ремонт житлових будинків та їх інженерного обладнання цього року.

Битва за бюджет

Депутати Херсонської міської ради ухвалили головний фінансовий документ Херсона на 2017 рік.Згідно з проектом рішення, наше місто планує заробити 2 млрд 358 млн 998 тис 451 грн та витратити 2 млрд 358 млн 591 тис 551 грн.За словами директора департаменту бюджету і фінансів міської      ради Романа Підперигори, бюджет міста збалансований.

– Ми приймали бюджет, виходячи з держбюджету, який ухвалили депутати Верховної Ради України. Так, якщо у минулому році на розвиток міста було передбачено 275 млн грн, у цьому році ця сума вдвічі менша. Звісно, бюджетні рішення мають бути виваженими, коштів завжди не вистачає, тому бюджет недосконалий та не вирішує прямо сьогодні всіх проблем. Проте я впевнений, що завдяки злагодженій праці депутатського корпусу та виконавчих органів ми зможемо упродовж року збільшити фінансування на всі важливі галузі міста. Наприклад, у лютому, за рахунок залишків цьогорічного бюджету, ми передбачимо близько 30 млн грн на харчування, медикаменти, зарплату бюджетникам, – коментує, у свою чергу, міський голова Володимир Миколаєнко.

Остання сесія завжди завершувалася шампанським. Цього разу традиції зрадили. Міський голова просто закрив засідання…

Проте перед тим, як документ схвалили, його дуже палко обговорювали. Хтось називав цей бюджет – гіршим за всі попередні роки, хтось запевняв, що багато організацій внесли до проекту без жодного обговорення на комісіях.

На деяких депутатів напала амнезія. Херсонське обласне товариство політичних в’язнів і репресованих виключили з Програми фінансування на 2017 рік. Зробили це за пропозицією Єгора Устінова та Артема Кіяновського, які начебто не знають, що це за товариство, яке не проходило жодної депутатської комісії.

Громадськість не почули

До пропозицій своїх колег депутати дослухалися. А от до пропозицій громадськості – не схотіли.

Голова громадської ради при міському голові Олександр Мошнягул вийшов на трибуну, аби зачитати напрацьовані пропозиції до бюджету. Проте у депутатів знайшлися більш цікаві теми для обговорення. Тому доповідача постійно перебивали. Мабуть, варто було б до бюджету включити курси з етикету для наших обранців.

– Депутати повинні були розглянути резолюцію громадських слухань: зачитати її і обговорити всі пункти, які там містяться, щоб прийняти певне рішення, можливо, навіть не враховуючи ці пункти. Але просто проігнорувати мій виступ, який за три хвилини переривався якимись вигуками, репліками – це не нормально, – обурився голова громадської ради при міському голові.

А пропонувала громадськість виділяти кошти громадським організаціям лише на умовах конкурсу, зменшити фінансування КП “Парки Херсона”, закупати світлофори зі звуковими сигналами для незрячих тощо.

Незважаючи на порушення Статуту громади, рекомендації громадської ради навіть не обговорили. А просто поставили проект бюджету на голосування. Тридцять голосів “за”. Підтримали, в основному, депутати “Оппоблоку”, “Нашого краю”, Радикальної партії “Свободи” та позафракційні депутати за винятком В’ячеслава Яременка. Також свої голоси віддали 3 депутати від “Солідарності” та 5 від “Самопомочі”. Перш ніж визначитися, депутати активно радилися один з одним, збирались у групи та перешіптувалися. Ну і, звичайно, поливали один одного брудом. Зазвичай, остання сесія року завершувалася шампанським. Цього разу традиції зрадили. Міський голова просто закрив засідання і побажав усім щастя в Новому році.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ