Підтримати нас

Родина з Музиківки на Херсонщині відновила ферму на деокупованій території

Автор статті
09 січня 2024 09:33
666
Поширити:

Після звільнення правобережжя родина з села Музиківка на Херсонщині відроджує свій агробізнес.

Про це Суспільному розповів власник господарства Сергій Сорокунський.

Наразі родина займається рослинництвом, відновлює поголів’я корів та овець. Сергій розповідає, що господарювати розпочали ще у 2011 році разом із батьком, матір’ю та старшою сестрою.

Уся родина родом із Музиківки. Сергій вчився тут до п'ятого класу, а потім переїхав до міста, допомагати батьку з бізнесом. Але його батько не зміг дивитися на занепад села, тому вирішив повернутись у Музиківку та зайнятися сільським господарством.

Сергій розповідає, що зараз дуже ризиковано вести агробізнес, адже село перебуває близько до лінії фронту. Агрофірмі не вистачає коштів та робочої сили, є проблеми з логістикою.

До окупації господарство налічувало 70 голів верхньої рогатої худоби та 80 баранів, половину тварин вирізали, зараз господарі розпочали процес відновлення поголів’я.

Агрофірма Сергія Сорокунського в Музиківці, грудень 2023 року. Фото: Суспільне Херсон

В найменшому загоні перебувають бички породи “Сіра українська”, зараз вони на інтенсивному вигодовуванні. Коли вони набувають ваги від 300 кілограмів, їх переводять в інший загін.

За словами Сорокунського, “Сіра українська” порода корів має унікальні особливості. Порода витривала та не примхлива до погоди, має сильний імунітет. Насамперед – це порода м’ясного направлення з гарними показниками якості.

З неї господарство виробляє мармурове м’ясо, яке за властивостями не уступає британським породам, розповідає чоловік.

Основною діяльністю господарства є рослинництво, а саме вирощування зернових і технічних культур. Це пшениця, соняшник, ріпак, ячмінь, баштанні культури. Тваринництво грошей поки що не приносить, бо тварини ще маленькі.

“Зараз проблеми зі зрошенням. Ми почали його робити у 2021 році, встановили три перші машини. Запланували побудову зрошувальних систем на тисячу гектарів. На 800 га було закуплено обладнання, машини, закладено труби… Зараз це все понівечено”, – каже Сорокунський.

Фермерське господарство Сорокунських у 2023 році було відзначене як найбільш перспективне серед малого та середнього бізнесу, та стало одним із 250 підприємств, відзначених у списку Forbes Ukraine. Сергій говорить, що оголошення про конкурс побачив у інтернеті.

“Заявку можна було подати самому, що ми й зробили. Ми подали заявку, вказали наші основні переваги, наші досягнення – так і потрапили до списку”, – розповів він.

Херсонщина втратила 94% зрошення. Через відсутність системи поливу більшість аграріїв відмовилися вирощувати овочеві культури, такі як кукурудза та соя.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ