Підтримати нас

РФ використовує релігію, щоб працювати з місцевим населенням в окупації

25 липня 2024 11:51
236
Поширити:
Фото Олександра Корнякова, Медіалатформа "Вгору"/Великдень 2023 року

Окупаційна влада має прямий зв’язок із церквою, адже релігійний вплив діяльності незаконної влади є наступним після силового та агресивного способу домогтися свого.

Про це в інтерв'ю проєкту Радіо Свобода “Новини Приазовʼя” розповів настоятель Святопокровської парафії Православної церкви України (ПЦУ) з Херсона, протоієрей Сергій Чудинович.

За його словами, зазвичай погані речі подають під виглядом чогось хорошого.

“Зло завжди маскують під хороше і заводять стару пісню про головне, що “Мір, дружба, браття, єдиная купель хрещення”, натякаючи на Володимирове хрещення у Києві, а ми один народ, значить, ми тут, якби, маємо право, це наше коріння. Хоча, насправді, все це не так. Вони використовують саме церкву, бо до церкви у людей, як не крути, довіри багато. Я не можу сказати найбільше, але багато, дуже багато”, – розповідає настоятель.

За словами Чудиновича, те, що РФ привозить своїх священників окуповані території України свідчить, що для Кремля це принципово, проте в середовищі священників є і багато колаборантів.

“Безпосередньо це стосується Російської Православної церкви (РПЦ) в Україні, яка формально зареєстрована в державних органах влади в Україні як Українська Православна церква (УПЦ), хоча вона є, по суті, частиною структури російської православної церкви, тієї, яку очолює патріарх Московський. Цих священників багато. Шановні офіцери СБУ можуть зайти в будь-який храм Московського патріархату і там не кожен другий, там кожен перший схильний до колаборації. Далеко ходити не треба”, – розповідає Сергій Чудинович.
  • Священник Церкви Покрови Пресвятої Богородиці ПЦУ протоієрей Сергій Чудинович, якого росіяни викрали 30 березня 2022 року, мабуть, першим наважився розповісти свою історію – про нелюдські знущання, катування, погрозу зґвалтування.
  • Він оприлюднив у фейсбуці своє звернення ще у квітні 2022 року, коли йому вдалося вибратися з окупованого Херсона. Ділився пережитим він і з журналістами “Вгору”.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів