Підтримати нас

Рейтинг фінансових спроможностей обласних центрів. Херсон на останньому місці

Автор статті
23 грудня 2021 08:30
1,043
Поширити:

Внаслідок децентралізації в Україні відповідальність за дороги, медицину та комунальні послуги лягла на плечі місцевої влади. Але й до місцевих бюджетів стало надходити більше коштів. Та чи вистачає їх?

Щоб  дати вичерпну відповідь на це питання, Центр спільних дій провів дослідження фінансової спроможності міських територіальних громад обласних центрів.

Рейтинг, створений за його результатами, засвідчує, наскільки органи місцевого самоврядування (ОМС) спроможні забезпечити громади фінансовими ресурсами для розв'язання проблем мешканців та сталого розвитку територій.

Отже, аналітики оцінили 24 місцеві бюджети за такими чинниками:

  • скільки коштів виділяється на ремонт доріг, газифікацію, закупівлю шкільних автобусів та автомобілів швидкої допомоги, будівництво шкіл та лікарень.

  • скільки коштів громада витрачає на утримання ОМС.

  • чи має ОМС залишкові кошти, які може віддати біднішим громадам.

  • скільки коштів громада витрачає на зарплати.

За кожним пунктом громада отримувала такі оцінки: 0 балів – низький рівень, 5 – середній рівень, 10 балів – високий рівень. Дослідники оцінили місцеві бюджети за 2018-2020 роки та січень-вересень 2021 року.

Найбільш фінансово спроможними залишаються Дніпровська міська територіальна громада та Київ. Найнижчі бали – у Краматорської та Сєвєродонецької громад, але в нинішньому році останнє місце посів Херсон.

Головне фото з архіву "Вгору"

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ