Підтримати нас

Прокуратуру Херсонщини очолив брат одіозного нардепа

Vgoru
Автор статті
02 липня 2016 00:10
587
Поширити:

Брат Віталія Тригубенко, якого Генеральний прокурор України Юрій Луценко 1 липня представив в якості нового прокурора Херсонської області, фігурує в схемах і сумнівних угодах на енегоринку.

Коли на проведеній в Херсоні спільній прес-конференції Юрія Луценка та Віталія Тригубенко було поставлено питання про те, чи не склав новому прокурору протекцію його брат Сергій Тригубенко, якого пов'язують з одіозним нардепом від БПП Ігорем Кононенко, прокурор спробував відбутися жартами, сказавши:

«Я людина не тільки свого брата, але своїх матері та батька».

Юрій Луценко заявив, що при вирішенні кадрових питань слухає тільки співробітників служби внутрішньої безпеки ГПУ, що «посилає матом» нардепів, які намагаються когось порекомендувати на ту чи іншу посаду. Генпрокурор дорікнув журналістам в «чорно-білому» мисленні:

«Ви часто говорите, що такий-то - людина такого-то. Ось я чую: «Людина Кононенко». Але насправді все набагато складніше. Ось я - людина Президента і не приховую цього. Але я - не "людина Порошенка».

Як пишуть в ЗМІ, кар'єра Тригубенко в наглядовому відомстві почалася після Євромайдану - ще в 2013 році він працював на скромній посаді начальника відділу забезпечення вимог законодавства Міністерства закордонних справ України. У систему ГПУ він перейшов в період генпрокурорства Віталія Яреми - як писала "Прокурорська правда", в грудні 2014 року новоспечений "законник" був призначений на пост 1-го заступника начальника управління з питань захисту прав громадян та інтересів України на території тимчасово окупованого півострова Крим - начальника відділу нагляду за додержанням закону при здійсненні протидії злочинності і корупції ГПУ.

 

Скромна і декларація Тригубенко - в 2013 році він показав 173 тисяч гривень доходів, його дружина - 75 тисяч гривень. У 2014 році ситуація карбінально не змінилася - законник заробив 201 тисячу гривень, а його дружина - 53 тисячі гривень. На самого Тригубенко не записав жодного майна, а його другій половинці належать квартира площею 85 м2 і 2 автомобілі - Opel Corsa 2012 випуску і Volkswagen Touareg 2013 року.

Секрет такого стрімкого кар'єрного росту Тригубенко і його призначення на пост прокурора Херсонської області пов'язаний з персоною його рідного брата - одіозного нардепа від Блоку Петра Порошенка Сергія Тригубенка, якого журналісти називають "смотрящим" від впливового парламентарія і одного президента Ігоря Кононенко за державними шахтами.
Як говориться в сюжеті програми «Наші гроші з Денисом Бігус», за допомогою нехитрої «комбінації» людина з почту «сірого кардинала» БПП, який раніше входив в орбіту екс-міністра екології Миколи Злочевського, за рік після євромайдан став мультимільйонером.

Так, ТОВ «Торговий Дім - Ресурс», яке ще влітку минулого року не вело активної господарської діяльності, у вересні 2015 року без тендеру отримало потужне замовлення від «Центренерго». Енергогенеруюча компанія погодилася без тендеру придбати у приватного посередника угль марки «Г» на суму в 520 мільйонів гривень. ПАТ «Центренерго» на 78% належить державі в особі Фонду держмайна. Вплив на нього приписують бізнес-партнеру президента нардепу Ігорю Кононенко та його соратнику по фракції Сергія Тригубенка. Приватний посередник «ТД-Ресурс» довгий час був записаний на Ігоря Тупикова, харківського підприємця, який в минулому році працював парламентським помічником нардепа з Харківської області Сергію Тригубенко. Фірма екс-помічника Тригубенко продала «Центренерго» вугілля державної шахти «Краснолиманська». Попереднє керівництво держшахти в минулому році неодноразово заявляло, що Сергій Тригубенко розставляє на шахті підконтрольний йому менеджмент.

Таким чином, в зв'язку з усіма учасниками цієї закупівлі згадується прізвище народного депутата з президентської фракції Сергія Тригубенка. Такі контракти невигідні для державної шахти. Вона продає видобуте вугілля фірмі-посереднику дешевше, ніж платить за нього кінцевий споживач - «Центренерго», а отже шахтарі недоотримують прибутку. Зате приватний посередник не видобуває вугілля, а завдяки близькості до «кураторам галузі» тільки купує і перепродає його «на папері» і отримує свій «навар».
Відзначимо, що нинішній керівник шахти «Краснолиманська» Олександр Дубовик був призначений директором підприємства після звільнення попереднього менеджменту, який заявляв про тиск на шахту з боку Сергія Тригубенка.

Приватної конторі «ТД-Ресурс» екс-помічника Тригубенко вдалося продати вугілля держшахти «Краснолиманська» державному ж підприємству двічі. У листопаді 2015 року, вже після призначення директором шахти Олександра Дубовика, ДП «ВК« Краснолиманська »уклало з« ТД-Ресурс »договір субпідряду, передавши право видобутку на пластах. За рік до того, у 2014 році, перше постмайданне керівництво шахти передало ці пласти інший приватній фірмі - ТОВ «Краснолиманська» донецького бізнесмена Сергія Кузяри і його партнерів. Згодом замість компанії Кузяри пласти виявилися під контролем харківської фірми з орбіти Сергія Тригубенка.

Сергій Тригубенко свій вплив на шахту «Краснолиманська» і ПАТ «Центренерго» заперечує. Так само політик заперечує і той факт, що колишній співзасновник «ТД-Ресурс» Ігор Тупиков працював його парламентським помічником. Але слова Сергія Тригубенка спростовує офіційну відповідь апарату Верховної Ради. У березні-вересні 2015 року Ігор Тупиков був помічником Сергія Тригубенка. Пішов з посади за 9 днів до того, як заснований ним «ТД-Ресурс» уклав контракт на 520 млн грн. з «Центренерго».

Журналіст Андрій Самофалов зазначив, що серед помічників Сергія Тригубенка був Ігор Балабанов, який в 2015 році очолював "Центренерго". інший екс-помічник Сергія Тригубенка - Юлія Семик - зараз працює радником міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика.

Більше новин читайте на нашому телеграм каналі
Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ