Підтримати нас

Правоохоронці оголосили підозри 11 росіянам, які катували людей у Херсоні

20 вересня 2024 12:58
73
Поширити:
Наглядачі катівні, фото з соцмереж Юрія Куулара
Наглядачі катівні, фото з соцмереж Юрія Куулара

Прокурори оголосили підозри у порушенні законів та звичаїв війни, жорстокому поводженні з цивільним населенням та умисному вбивстві 11 російським наглядачам херсонської катівні. 

Про це повідомляє ZMINA, з посиланням на Херсонську обласну прокуратуру.

Підозрюються 11 наглядачів: Андрій Співак, Віктор Айвазов, Іван Бокаленко, Юрій Куулар, Станіслав Григор’єв, Ігор Яковлєв, Євген Козирев, Валентин Логинов. Також оголосили підозри начальнику і двом його заступникам незаконно створеного управління МВС в Херсонській області генерал-майору Юрію Зав’ялову, полковнику Геннадію Березіну та полковнику Юрію Закавряшину.

За даними слідства, у березні-жовтні 2022 року в захоплених приміщеннях держорганів і установ у Херсоні створили місця для нелегального ув’язнення місцевих жителів, які підтримували Україну. 

Зокрема, російські окупанти створили катівню в ізоляторі тимчасового тримання №1 по вулиці Теплоенергетиків, 3. За весь час її існування там утримували близько 700 незаконно ув’язнених українців. Офіційно потерпілими визнано 183 людей, одного з них загинув. Щонайменше 60 людей вивезли на лівобережжя Херсонщини після відступу російських військ у жовтні 2022 року, стверджують правоохоронці.

Зазначається, що в цій катівні утримували чоловіків і жінок, більшість з яких піддавали тортурам. Їх катували водою, електричним струмом, системними побоями та психологічним тиском. 

Андрій Співак. Фото: Суспільне

“Наприклад, лейтенант Андрій Співак щоразу, коли наглядач заходив у камеру, вимагав, щоб в’язні кричали: ʺСлава Росії, слава Путіну, слава Шойгуʺ, співали гімн Росії та російські пісні ʺКатюшаʺ і ʺГоспода офіцериʺ. До тортур активно залучали наглядачів”, – йдеться в тексті.
  • На Херсонщині ідентифікували 17 чоловіків, які зазнали сексуального насильства в одній із катівень. Українська прокуратура зафіксувала випадки зґвалтування або спроби зґвалтування жертв російськими силовиками за допомогою кийка, трубки, пляшки, ручки від лопати, палиці та ручки.
  • Журналісти “Слідство.Інфо” ідентифікували військових РФ, які били, погрожували зброєю, катували, приєднували електрострум до статевих органів, намагалися зґвалтувати та ґвалтували чоловіків в ізоляторі тимчасового тримання в Херсоні влітку 2022 року. Герой фільму “Він Теж” Олег впізнав російських військових, які катували його. Це Рінат Джиганов і Роман Попов.

Підтримайте роботу редакції. Долучайтеся до спільноти"Вгору" https://base.monobank.ua/

Поширити:
ЗАРАЗ ЧИТАЮТЬ
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
ОСТАННІ НОВИНИ
Матеріали партнерів